Bjelovar: Nakon 35 godina opet omogućeno školovanje za tesare i zidare

Obrtnička škola Bjelovar od jeseni nakon 35 godina stanke ponovno uvodi mogućnost školovanja za zidare i tesare, istaknuo je na tiskovnoj konferenciji u četvrtak ravnatelj obrazovne ustanove Branko Cvetković.

Premda na tržištu postoji velika potreba za zidarima i tesarima, Obrtnička škola Bjelovar je dozvolu za pokretanje programa dobila tek iz drugog pokušaja.

- Inicijativa je krenula od obrtnika i građevinara koji u svojim firmama imaju manjak radnika, jer na tržištu rada nema dovoljno kvalificiranih zidara i tesara. Stoga smo u suradnji sa Županijom, Obrtničkom komorom i Hrvatskom gospodarskom komorom poduzeli sve potrebne korake kako bi se vratili programi za ta zanimanja, rekao je ravnatelj Cvetković i dodao da su
Obrtnička komora i HGK organizirali izvođenje praktične nastave, a da je škola osigurala sve potrebne uvjete za izvođenje nastavnog programa.

- Iako smo prvotno bili odbijeni, što nas je sve šokiralo, uz dodatne napore i objašnjenja ipak smo na kraju dobili dopuštenje, istaknuo je Cvetković i podsjetio da je zadnja generacija zidara iz Obrtničke škole Bjelovar maturirala davne 1985. godine. Od školske godine 2020./21. planiran je jedan razred s osam zidara i četiri tesara.

Predsjednik Obrtničke komore Bjelovarsko-bilogorske županije Goran Grgić izrazio je nezadovoljstvo prvotnim odbijanjem od strane resornog ministarstva, kazavši da je potrebna za takvim kadrom velika.

- Školovanih zidara i tesara iznimno nedostaje na tržištu rada, a tvrtke ih svijećom traže. Unatoč tomu, prvi puta su nas odbili. No, kada se složno okupe Bjelovarsko-bilogorska županija, Obrtnička komora, HGK i Obrtnička škola i svaka institucija obavi svoj dio posla i argumentirano pokaže kako su navedena zanimanja deficitarna, onda ni čuvena administracija ne može ništa, komentirao je Grgić.

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs istaknuo je važnost usklađivanja obrazovnog sustava s tržištem rada i zahvalio gospodarskoj i obrtničkoj komori.

- Županija je preuzela materijalne troškove, komore su preuzele obvezu pronalaska praksi i naša inicijativa je urodila plodom, poručio je župan Bajs.