Cavtat nekad i sad

Uz vaterpolistu Gorana Sukna i ugostitelja Iva Bobića, Vinko Brautović zasigurno je najpoznatiji živući Cavtaćanin. Pjevač, skladatelj, tekstopisac i zabavljač, čije se pjesme, "Avanture", "Djevojko snova", "Na te mislim ove noći" i druge, i dalje slušaju - rado se prisjeća Cavtata svoje mladosti.

- Ne mogu se praviti apsolutno nikakve usporedbe,  jer tu nema ničeg zajedničkog u odnosu na ono vrijeme i sadašnje. U to doba „old city" - povijesna cavtatska jezgra bila je krcata ljudi. Sad na cijelom Prijekom, u cijelom Cavtatu može biti da ima stotinu ljudi. Ja kad govorim mladim ljudima onda oni ne mogu vjerovati da je to tada tako bilo. Ne radi se ni o kakvoj jugonostalgiji. Nostalgija je za lijepim vremenima, jer je stvarno bilo lijepo, kaže Vinko Brautović.

Cavtat je nekada bio najpoznatije mjesto na našoj obali po karnevalskim manifestacijama, u čemu je Vinko Brautović redovito sudjelovao. Svake godine održavao se Karnevalfest, festival na kojem su nastupala tada prestižna glazbena imena poput Tereze Kesovije, Zlatka Pejakovića, Dalibora Bruna, Đanija Maršana, Kiće Slabinca i drugih. Redoviti sudionik bio je i Brautović, koji je nekoliko puta i osvojio prvu nagradu.

- To je jedan izuzetan događaj za cijelu ondašnju državu. Za Rijeku se onda uopće nije znalo, a sada su oni 'Bog i batina'. Međutim mi smo stvarno napravili jedan totalni hit. Mi smo bili prepoznatljivi u cijeloj ondašnjoj državi. To je bila fenomenalna manifestacija, glumačka ekipa, ekipa voditelja, pjevača, orkestara, televizije su došle i prenosile. To je bilo desetak dana ludnice, prisjeća se Brautović.

Posebna zanimljivost tih karnevalskih dana bila je cavtatska radio postaja. Nisu imali frekvenciju, nego su preko cijele rive, od crkve do parkinga instalirali zvučnike tako da su cijelo mjesto i svi kafići slušali njihov program. Nedavno je Vinko Brautović zajedno sa Anisjom Banović i Jakšom Boškovićem dobio zahvalnicu Općine Konavle za doprinos kulturnom i društvenom životu u Cavtatu i Konavlima. 

- Politika je općine da svim ljudima koji su zaslužni za zajednicu u kojoj živimo na nekakav način oda priznanje, da ih nagradi za svoj višegodišnji i višedesetljetni rad, kaže načelnik Općine Konavle Božo Lasić.

I danas se mnogi Cavtaćani i Dubrovčani pitaju zašto Vinko Brautović nije napravio puno više u pjevačkoj karijeri, iako je imao pozive iz Zagreba tada najprestižnijih autora kao što su Đorđe Novković, Nikica Kalogjera i Tomislav Ivčić.

- Da budem iskren ne mogu reći da sam bio lijenčina ili da nisam bio marljiv. Međutim nisam bio dovoljno ambiciozan, jer je trebalo poći u Zagreb, poći u svijet, živjeti u nekoj sobici, nekako navegavati. Ne bi li nešto postigao među ljudima moraš biti među ljudima - gramofonske kuće, snimatelji, moraš biti u centru. Nije lako živjeti u Cavtatu i onda htjeti nešto napraviti, odgovara Brautović.

Unatoč svemu, dodaje da i kad bi se ponovo vratio u mladost, ne bi ništa mijenjao u svom životu, jer od svih karijera, najveća je biti i živjeti kao gospar u Cavtatu. Gradiću u koji je zaljubljen cijeloga života i koji njemu stalno tu ljubav daje.