Obilježen Dan HRT-a i dodijeljene Godišnje nagrade

Hrvatska radiotelevizija (HRT) je danas, 15. svibnja, prigodno obilježila svoj tradicionalni Dan HRT-a. Doduše, ove godine, kad Hrvatski radio slavi  svoju 94. obljetnicu od utemeljenja, a Hrvatska televizija svoj 64. rođendan, koliko je već prošlo od prvog tevizijskog prijenosa, zbog aktualne situacije s epidemijom koronavirusa u Hrvatskoj, to je rođendansko slavlje da Prisavlju održano u smanjenom obliku -  bez publike i uzvanika u studiju, samo pred kamerama HTV-a. 

Tako su već ujutro Glavni ravnatelj i članovi Ravnateljstva HRT-a položili cvijeće i zapalili svijeće na prisavskom spomen-obilježju kolegama poginulim u Domovinskom ratu, te su minutom šutnje odali počast Žarku Kaiću, Gordanu Ledereru, Đuri Podboju, Nikoli Stojancu, Željku Ružičiću, Branimiru Polovini i Siniši Glavaševiću. Ali ove godine, zbog poštovanja mjera Nacionalnog stožera civilne zaštite, iznimno bez nazočnosti članova njihovih obitelji, te zaposlenika i umirovljenika HRT-a. 

A središnja rođendanska svečanost s dodjelom Godišnjih nagrada HRT-a održala se, također iznimno i uz strogo pridržavanje preporučenih mjera, u obliku snimanja posebne tv-emisije, koja će biti emitirana večeras u 21:10 na Četvrtom programu Hrvatske televizije (HRT-HTV4) i reprizno u nedjelju u 12:10 na HTV2.
 
Tom prigodom Glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić je u svom pozdravnom govoru, uz čestitke svim djelatnicima HRT-a na njihovu danu, kao i svim nagrađenima, naglasio:

- Ova nam je godina, na žalost, svima počela drukčije - u znaku svjetske pandemije koronavirusa, koji nije zaobišao ni Hrvatsku, pa tako ove godine naš rođendan slavimo u malo drukčijem ruhu - poštujući sve upute i preporuke Nacionalnog stožera civilne zaštite - kako bismo svi iz ove nemile epidemije COVIDA-19 izašli ponajprije živi i zdravi. Međutim, iza nas je još jedna vrlo uspješna programska i poslovna godina, u kojoj smo - i unatoč svim nedaćama koje su nas ovo proljeće s još aktivnom epidemijom koronavirusa zadesile - zabilježili iznimne rezultate, zahvaljujući kojima se HRT u prvom kvartalu 2020., nakon 10 godina, ponovo vratio na vrh najgledanijih televizija u Hrvatskoj. Stoga i ovim putem želim naglasiti kako smo iznimno ponosni na sve naše djelatnike HRT-a, od prvog do posljednjeg člana naše velike HRT-ove obitelji, a koji su upravo u tim teškim i kriznim trenucima pokazali najvišu razinu profesionalnosti - u svim segmentima proizvodnje programa HRT-a: dakle, svih onih ljudi ispred i iza kamera i mikrofona, i svih naših odjela koji su i u toj nemiloj situaciji s epidemijom koronavirusa u nas, ali i razornim potresom u Zagrebu, još jednom pokazali i dokazali svu snagu javne televizije i javnog radija, te naših internetskih platformi - kao referentnih informativnih poolova u službi hrvatske javnosti.

Potom je uslijedila dodjela Godišnjih nagrada HRT-a.

Godišnju nagradu "Ivan Šibl" za televiziju dobio je Darko Dovranić, novinar, urednik i redatelj, jedan od najplodnijih dokumentarista HTV-a posljednjih godina. Osim filmova o Domovinskom ratu, kolega Dovranić  bavi se i političkim i povijesnim dokumentarcem, a Velebit i more najčešće su teme njegovih putopisnih filmova. Okušao se i u poetskom dokumentarcu za što je i višestruko nagrađivan. Opus kolege Darka Dovranića ostaje kao trajna vrijednost Hrvatske radiotelevizije.
 
Godišnju nagradu "Ivan Šibl" za radio dobila je Dubravka Družinec Ricijaš, koja je u eteru Hrvatskog radija više od 36 godina, te je postala zaštitni znak i glas – pravi brand i doajen Drugog programa Hrvatskoga radija.
 
Godišnju nagradu za poseban projekt HRT-a dobio je Dario Vračević za realizaciju velikog studija Radio Osijeka (studio 4/ režija 4). Radio Osijek sada se može pohvaliti najboljim, najkvalitetnijm i najmodernijim regionalnim glazbenim  studijem, a kolega Vračević godišnjom nagradom za svoj trud i rad, istaknuto je.
 
Ovogodišnja nagrada Poslovnoj jedinici Program otišla je Odjelu IMS HTV-a, koju je preuzela njegova urednica Katarina Periša Čakarun. Kako je istaknuto u obrazloženju, IMS je u dvjema velikim kriznim situacijama - pandemija koronavirusa i razoran potres u Zagrebu 22. ožujka - reagirao maksimalno profesionalno i pravodobno pružajući gledateljima točnu i sadržajnu informaciju u pravo vrijeme.

Godišnju nagradu Poslovne jedinice Produkcija dobila je Ruža Novak, asistentica režije koja već četiri desetljeća radi u Produkciji  i u svojem poslovnom okruženju predvodi kolege afirmativno i s osmijehom. Nezaobilazna je članica ekipa koje rade na realizacijama prijenosa, od predsjedničkih inauguracija do koncerata i festivala. Posljednih godina radi na zahtjevnim HRT-ovim projektima kao što su The Voice i  A strana, navedeno je u obrazloženju.
 
Godišnju nagradu PJ Tehnologija dobio je Petar Barić, zbog uloženog truda i iznimnog zauzimanja u izgradnji i funkcioniranju HRT-ova dopisništva u Vukovaru, gdje je u novom prostoru implementirana najsuvremenija proizvodna tehnologija. Posebno se istaknuo tijekom odabira i prilagodbe prostora, pripreme tehnološke infrastrukture i u postavljanju radnog procesa proizvodnje TV programa iz Vukovara.
 
Godišnju nagradu Poslovne jedinice Poslovanje dobila je Radna jedinica Poslovna logistika, u čije ju je ime preuzeo rukovoditelj Vlatko Kolarević. Iz široke lepeze poslova ove RJ izdvajamo upravljanje poslovnim objektima uz investicijsko i tekuće održavanje prostora u vlasništvu ili zakupu, sustav sigurnosti i zaštite koji obuhvaća zaštitu na radu, protupožarnu zaštitu, tjelesno-tehničku zaštitu te zaštitu okoliša. 

Ovogodišnju nagradu "Gordan Lederer" za najbolji snimateljski ili kamermanski rad dobili su Vjekoslav Gašpert i Daniel Autischer. Oni su izvanredni kamermani i izvrsni kolege koji svoje iskustvo i znanje nesebično dijele s mlađim kolegama. Rade na najzahtijevnijim projektima HRT-a kao što su The Voice, A strana, Porin, Dora gdje pridonose u umjetničkom i stručnom smislu, istaknuto je u obrazloženju.

Godišnju nagradu "Joško Martinović" za najbolju tv reportažu dobila je Morana Kasapović za reportažu "Vatreni momci". Kako se ističe u obrazloženju, u odlično strukturiranoj reportaži upoznala nas je sa četvoricom pilota kanadera, satnicima Antom Vranjićem, Ivicom Barišićem, Ivanom Papkom, te bojnikom Tomislavom Slavicom. U reporaži je ispreplela njihov odnos prema profesiji i privatnom životu. Reportaža je ispričana dinamično i zanimljivo, prikazuje njihovu hrabrost, ali i strahove koji ih svakodnevno prate, navodi se u obrazloženju.
Večerašnju posebnu emisiju pratite i preko multimedijske usluge HRTi, a u videoteci platforme dostupne su i snimke obilježavanja Dana HRT-a iz prethodnih godina.