Ozračje u udomiteljskim obiteljima

Na Međunarodni dan obitelji Varaždinska županija simbolično je ugostila predstavnice Udruga za udomiteljstvo Nada i ZIPKA. U toj županiji čak stotinu udomitelja udomljuje 202 djece kojima biološki roditelji nisu mogli pružiti stabilno i sigurno odrastanje.

U hrvatskom se društvu plemenito poslanje udomitelja ne vrednuje dovoljno, ni materijalno, ni statusno. A obiteljsko je ozračje koje nastoje pružiti djeci - neprocjenjivo.

- Velika je odgovornost biti zamjenska udomiteljska obitelj i brinuti o djetetu koje je u vlasitoj obitelji bilo zanemareno, zapušteno i nerijetko i zlostavljano. To dovodi do teških posljedica u psihofizičkom razvoju djece, reklaje Stana Vraneš, tajnica Udruge ZIPKA.

Udomitelji najbolje znaju koliko je veliko srce potrebno, kako bi djetetu vratili povjerenje u ljude. Gospođa Marijana Mrazović ima vlastitu odraslu kćer, no već deset godina se bavi tim poslom, a nedavno je udomila trojicu braće.

- Kada znate da ste nekome pomogli u životu, da ste ga postavili na noge, da ste od njega napravili čovjeka, pomogli mu u krajnjem slučaju. Evo, tko ima prilike, ljubavi, strpljenja, mjesta u svakom slučaju, ja bi stvarno ponudila da razmisle o tome, da se jave, da udome jer to je nešto posebno, rekla je.

Varaždinska županija, je, umjesto darivanja djece za Uskrs ugostila njihove predstavnike te im darovala - zdrave pakete. Poklonjene su im i sadnice, presadnice te začinsko bilje, a pomoć je to iz osobnog fonda varaždinskog župana, koji se od početka mandata odrekao svoje plaće u dobrotvorne svrhe.

- Kao jedna županija srednje veličine, ne danas nego već desetljećima, smo županija sa najvećim brojem udomiteljskih obitelji i djece udomljene u tim obiteljima, varaždinski župan Radimir Čačić.

A kakvo ozračje vlada u udomiteljskim obiteljima, oslikala su djeca koja su u njima pronašla zajedništvo, ljubav i novi dom.