Žena tehničarka

17. svibnja održava se Svjetski dan telekomunikacijskog i informacijskog društva. Iako se ICT industrija često smatra "muškom" industrijom, žene su također sastavni i važan dio nje.

Jedna od dvije žene telekomunikacijske tehničarke, među 750 muških kolega tehničara u svojoj kompaniji, ispričala nam je svoju tehničku priču.

Gospođa Sanja Goljački Obad telekomunikacijska je tehničarka iz Zagreba. U telekomunikacijskoj i informacijskoj tehnologiji radi preko 30 godina. Kompanija u kojoj je zaposlena ima preko 750 zaposlenih tehničara. Jedna je od dvije žene tehničarke među svojim muškim kolegama koja svaki dan provodi na terenu.

- Od malena sam voljela šarafiti, lemiti. Od malena radim takve stvari, najviše uz tatu. To me jako zanimalo. Nakon završetka osnovne škole, upisala sam PTT školu. A kako je biti tehničarka? Dečki me gledaju ravnopravno kao da sam dečko, kaže Sanja Goljački Obad, telekomunikacijska tehničarka.

Otkad je završila srednju školu za tehničare prošla je još mnogobrojne edukacije kako bi održala korak s novim tehnologijama.

Gospođa Goljački Obad kaže kako većinom poznaje korisnike s kojima radi, ali postoje i oni kojima dođe prvi put pa se iznenade kada vide ženu tehničarku da obavlja terenske poslove.

- Par puta kad sam zvala korisnike dogovaram kad ću doći. Kažu: možete dečke poslati. Rekoh, ne budem dečke poslala, ja ću doći. Kod privatnih korisnika ne idem često, ali se iznenade kad čuju da će doći žena tehničar na teren, objašnjava Goljački Obad.

Kako bi otklonila tehničke smetnje i uključila linije ponekad joj je potreban pun automobil opreme.

Na kraju kaže kako svoje zanimanje ne bi mijenjala nikada.Valja napomenuti da su gospođa Goljački Obad i njezini kolege tehničari unatoč epidemiji koronavirusa, uz svu zaštitnu opremu, svakodnevno bili na terenu i pomagali korisnicima kojima je bilo potrebno otkloniti tehničke kvarove.