Meduze: Bića koja žive bez otpora i sve ih je više

Pulski fotograf Manuel Angelini voli meduze, premda se tih stvorenja plivači uglavnom boje. Voli ih, kaže - jer su sastavljene 90 posto od vode, "zato što su slobodne, prepuštene strujanjima i žive bez otpora."

Najinteresantnija je, kaže, Mediteranska meduza, koja nalikuje na jaje na oko. Ribice koje u njoj stanuju aktraktivne su onim većima, pa je oko nje često gužva. No, nije svaki susret s meduzama ugodan. Bolne su bile posljedice susreta s Morskom mjesečinom, koja je vrlo fotogenična, ali izaziva ozbiljne ozljede. No, većina meduza bezopasna je.

"Mi smo uljezi"

- Ja svaki put apeliram - kad vidite bezopasne meduze puste ih. Jer one će sutra nestati, one idu strujama, znači ovo je uvala i u ovoj uvali svaki zapadnjak digne meduze, klobuke i oni odlaze ća, mi smo na kraju u njihovom habitatu, mi smo uljezi u stvari, kaže Manuel Angelini.

No, u posljednjih deset godina broj meduza u Jadranu raste. Sve je više onih čestih, kao što je Uhati kolbuk, ali i inače manje zastupljenih, kao što je opasna Kompas meduza. Ovog je proljeća bila izrazito vidljiva oko obala južne Istre.

Mora su toplija i kiselija, što je pogodno za razmnožavanje meduza

- Ove meduze koje vidimo ove godine su ekstra brojne. To je jednostavno povezano s klimatskim promjenama. Proljeće se skraćuje u zadnjih pet godina, kaže Martin Pfannkuchen, predstojnik rovinjskog Centra za istraživanje mora. Potvrđuje to i Milena Mičić, direktorica Aquariuma Pula. Mora su toplija i kiselije, PH je niži i nema toliko kisika. Ti uvjeti pogoduju da se meduze više razmnožavaju.

Meduze imaju sve manjie prirodnih neprijatelja

Meduze imaju i sve manje prirodnih neprijatelja. Njihovi polipi, koji se razmnožavaju na stijenama, više nisu ničija hrana, jer su stijene sve ogoljenije, nestaju rakovi kojima su služili kao hrana. Zbog betonizacije i nasipanja obala, i pretjeranog izlova, sve je manje riba koje se hrane ličinkama meduze. A za meduzu, fantastično prilagođenog grabežljivca, hrane ima na sve strane.

Zbog njih ribari gube milijarde

Masovna pojava meduza, želatinoznog planktona prvo direktno smeta ribarima, zaštopa mreže, ali to i znači da je pojedena mlađ ribe. Računa se da bi talijansko ribarstvo na sjevernom Jadranu moglo izgubiti više od 9 milijuna eura na meduze. Dio meduza hrani se rebrašima, koji su u Jadran vjerojatno stigli s balastnim vodama. Ali nemaju sve jednake prehrambene navike.

Kompas meduza, primjerice - osim što je kanibal, jede sebe - jede i druge meduze. dosta je interesantna, jer ne samo što jede sebe, ona je kanibal, jede druge meduze, ali i uhatog klobuka.

Životni je ciklus meduza kratkotrajan, i sve u nas poznate vrste izmijene se od siječnja, do sredine lipnja. U punoj sezoni kupanja, više ih neće biti. Ali ostaje upozorenje: zbog vlastitog ponašanja, imamo sve više meduza, a sve manje ribe. Riba je za ljude vrlo kvalitetna hrana, a meduze, koliko god bile fascinantne, zapravo su samo voda.

Prilog iz emisije More pogledajte na našoj platformi HRTi.