Otvaraju se kazališta!

Nakon dva mjeseca sutra se otvaraju kazališta. Većina će početi s predstavama tek za tjedan dana, no neki već sutra. U svima će se morati provoditi stroge mjere zaštite - i za izvođače i za gledatelje.

Prvi u Hrvatskoj s repertoarom nastavlja splitski HNK. Naša predstava Laponija, hit predstava, izvest će se čak tri puta radi velikog interesa publike - u dvorani u kojoj smo u skladu s epidemiološkim naputcima ograničili broj posjetitelja na 140, kaže intendant Srećko Šestan.

Uz redovitu dezinfekciju, nove preporuke podrazumijevaju razmak od jednog i pol metra između posjetitelja te 4 metra između publike i izvođača. Potiče se online i beskontaktna kupnja ulaznica te, ako je moguće, organizacija događaja na otvorenome.

Osječki HNK predstave će održavati u dvorištu kazališta. Svi su programi promišljeni da budu komornijeg tipa. Dakle, da moramo poštivati te mjere razmaka i dramskih glumaca i orkestra. Prva predstava će biti 22. svibnja, u 17 sati, jedan lijepi koncert kvarteta, u dvorištu HNK, najavljuje intendantica Dražena Vrselja.

Zagrebački HNK dio programa već je iselio. Predstave će se odsad izvoditi na kazališnom trgu i u samoj zgradi. Gledalište će, u novim uvjetima, moći primiti oko 200 ljudi. "Mi ćemo probati prilagoditi zapravo neke od dramskih naših hitova. Nekako mislimo ako uspijemo do kraja sezone, dakle do kraja lipnja, možda čak i premijerno izvesti Murakamija, Kafka na žalu, u režiji Ivice Buljana, poručuje indendantica Dubravka Vrgoč.
   
- Mi se s veseljem vraćamo u kazalište, a vjerujem da će i naša publika s jednakim uzbuđenjem opet dolaziti u teatar, kaže glumac Goran Grgić.

I Zagrebačko kazalište mladih zove svoju publiku. Za ljeto pripremaju novi dramski odgovor na koronavirus. Produžit će sezonu, najavljuje ravnateljica Snježana Abramović Milković. Tako će 5. srpnja imati treću premijernu izvedbu ove godine, Monovid 19 u režiji Anice Tomić, a repertoarne izvedbe će maksimalno prilagoditi novim higijenskim mjerama.

Ljubitelji kazališne umjetnosti jedva čekaju povratak u gledališta - jer nijedan virtualni teatar ne može zamijeniti doživljaj izvedbe uživo.