Otvoreni dan Instituta Ruđer Bošković "online"

Po uzoru na aktualnu kampanju #ostanimoodgovorni, znanstvenici Instituta Ruđer Bošković (IRB) ove godine u domove i škole učenika i studenata sele Otvoreni dan, koji se održava u ponedjeljak, 18. svibnja na mrežnoj stranici i društvenim mrežama Instituta, priopćio je IRB.

Sve zainteresirane IRB poziva da se uključe u pokuse, predavanja, kvizove i online druženje na IRB-ovim web stranicama, Facebook profilu i YouTube kanalu te napominje da njihovi znanstvenici lansiraju pokuse, znanstvene činjenice i kemijske formule, objašnjavaju znanost iz kuhinje te upoznaju s virusima i algama.

Astrofizičari, navodi IRB, otkrivaju kako istražuju magnetsko polje naše galaksije i mliječne staze. Molekularni biolozi otkrivaju kako se uz pomoć određenih molekula RNA može 'utišati' pojedine gene te vode u virtualnu šetnju laboratorijskom jedinicom, koja ima sigurnosnu zaštitu dva, ističe IRB.

Online posjetitelji će se, navodi, baviti i kemijom čvrstog stanja. Proučit će reakcije oksidacije i redukcije, kemijske procese koji su odgovorni za pretvorbu kemijske energije hrane u našim tijelima te mnoštvo drugih procesa koji su svuda oko nas u svakodnevnom životu, napominje IRB.

Poručuje kako će se uz pomoć znanstvenika istraživati more te da će ruđerovci znanja zainteresiranih provjeravati u online kvizovima.

Ravnatelj IRB-a David M. Smith ocjenjuje kako je rezultat neiscrpne kreativnosti i znanja novi YouTube kanal IRB-a pod nazivom 'Ruđerov interaktivni labos', gdje će se redovito objavljivati pokusi, predavanja, intervjui sa znanstvenicima te popularno-znanstveni video klipovi.

Podsjeća kako su tijekom pandemije koronavirusa znanstvenici IRB-a već pokrenuli nekoliko online projekata, aktivno sudjelovali u pripremi i izradbi dodatnih nastavnih materijala za osnovne i srednje škole te održavali online predavanja za studente.

Tako su nastali projekti poput "Male škole virusa", YouTube serijala "Kako?Zašto?" te sada online izdanje Otvorenog dana IRB-a, dodao je Smith. 

Zajednički cilj ovih projekata jest kroz serijal kratkih lekcija u formi zanimljivih i šarolikih animacija i videa na YouTube kanalu i društvenim mrežama široj publici približiti različite aktualno popularno-znanstvene teme te odgovoriti na brojna aktualna pitanja, ističe IRB.

- Mi smo se potrudili ponuditi kvalitetan sadržaj i nadamo se da će se svidjeti našim online posjetiteljima, istaknula je koordinatorica programa ODI2020. Dragomira Majhen te izrazila nadu da će potaknuti pratitelje IRB-a da i sami naprave neko jednostavno istraživanje.