Besplatna autoškola za mlade bez odgovarajuće roditeljske skrbi

Zaklada "Hrvatska za djecu" predstavila je jedinstvenu humanu priču "Moja nova škola - autoškola". Cilj projekta koji je krenuo s ponovnim otvaranjem autoškola je omogućiti mladim ljudima bez odgovarajuće roditeljske skrbi polaganje vozačkog ispita, bolju pozicioniranost na tržištu rada te mogućnost honorarnog i povremenog zapošljavanja do čekanja trajnog i adekvatnog zaposlenja iz struke.

- Razmišljali smo koliko je teško djeci bez odgovarajuće roditeljske skrbi pronaći prvo zaposlenje i koliko bi im vozačka dozvola to olakšala. Tako smo u suradnji s 11 autoškola osigurali besplatni tečaj za 12 polaznika koji su izašli iz sustava socijalne skrbi. Poliklinike doniraju liječničke preglede, Crveni križ donira edukaciju za prvu pomoć - objasnila je Renata Gubić iz Zaklade Hrvatska za djecu.

Snježana Kufek korisnica je Zaklade i danas će prvi put sjesti za volan.

- Puno mi znači ta prilika jer si ne mogu to sama priuštiti, mislim da će mi trebati za posao i druge obaveze u životu - kaže. Malo se boji vožnje, ali spremna je učiti i veseli se autoškole.

Instruktor Mario Kišur ističe da se njegova autoškola uvijek odaziva kada su humanitarne akcije u pitanju i rado pomaže ako ima priliku za to.

- Naučit ćemo polaznike kako se sigurno i bez straha kretati u promet. Nismo prestrogi, idemo polako i možemo razbiti tremu onima koji su prvi put za volanom - kaže Kišur.

Ovu akciju nesebično je podržalo jedanaest autoškola iz cijele Hrvatske - zagrebačke autoškole AS i Rotor, Signal iz Karlovca, Radar iz Zagreba, splitska Instruktor i Kružni tok, dubrovačke Formula i Konavle, zadarske Donat i Kalelarga te Tratinčica iz Osijeka. Nesebičnim činom pomogli su maturantima ostvariti njihove snove, ali ih i učiniti konkurentnim na tržištu rada.