Aplikacija o povlačenju hrane s tržišta

Za sve one koje zanimaju najnovije informacije o povlačenju proizvoda s tržišta - tu je besplatna mobilna aplikacija "HRana". Osmislili su je Ministarstvo poljoprivrede i Agencija za komercijalnu djelatnost.

Na inicijativu Ministarstva poljoprivrede pokrenuta je mobilna aplikacija "HRana". Njezin cilj je da informacija o otkrivanju, primjerice salmonele, alergena ili ostataka pesticida u hrani na najbrži mogući način dođe do korisnika.

- Ova aplikacija omogućava svim potrošačima da u istom trenutku kada bude ustanovljeno da je neka hrana problematična ili sumnjiva, da je povučena s tržišta bude dostupna putem ove aplikacije, rekao je Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede.

Besplatna i jednostavna, ova aplikacija, osim hrvatskih, pokriva i europske obavijesti iz područja sigurnosti hrane.

Ovaj plod suradnje ministarstva i AKD-a, koji je aplikaciju napravio, u prvih je tjedan dana preuzelo oko tisuću korisnika.

- Povratne aplikacije krajnjih korisnika su odlične, kako je aplikacija napravljena na novim tehnologijama omogućuje i nadogradnju i razvoj sukladno povratnim informacijama koje ćemo pratiti u ovom prvom periodu korištenja, rekao je glavni direktor AKD-a Jure Sertić.

Aplikacija je dobra ideja i za građane svakako korisna, ali ima mnogo mjesta za napredak, smatra stručnjakinja za prava potrošača.

- Mislim da bi trebalo kroz aplikaciju informirati potrošače što treba sadržavati neka deklaracija i kako da ostvare svoja prava. Jedino tako će potrošači budu osviješteni će kada dođu u trgovački lanac uočiti neke nepravilnosti i te nepravilnosti prijaviti nadležnim tijelima, rekla je Dijana Kladar, stručnjakinja za zaštitu prava potrošača.

Kada se neki proizvod ukloni s police, korisnici ove aplikacije to će prvi znati. Na godišnjoj razini riječ je o 50-ak slučajeva.