Među prvima u Europi HNK Split ponovno igra predstave

Nakon više od dva mjeseca, među prvima u Europi, splitski HNK otvorio vrata komičnom dramom Laponija.

- Nakon splitskog i riječki HNK otvara svoja vrata publici

Nošenje maske obvezno, mjeri se temperatura, dezinficiraju potplati i ruke - umjesto 660 gledatelja, koliko ih inače može primiti, u teatru sada smiju biti samo 154 osobe.

- Dobili smo pozive i podršku od New Yorka, Bostona, New Delhija, Bratislave, Praga, Berlina... Kolege iz cijelog svijeta nam se javljaju, gdje još nije kazalište krenulo u pogon i čestitaju nam, kaže redateljica predstave Nenni Delmestre.

Iako svaki drugi red mora biti prazan kao i svaka druga loža, kazalište pršti energijom. Posljednja predstava bila je 11. ožujka. U ovoj novoj ‘Laponiji’ nema više nekih bližih kontakata, no predstava nije izgubila bit.

- Nama je taj kontakt stvarno potpuno prirodna stvar. Međutim, u ovim okolnostima mislim da se sva kazališta trebaju okrenuti traženju nekih novotnih multimedijalnih ili drugih sadržaja, komentira ravnateljica drame HNK Split Jelena Bosančić.
Kazališni kutak: ususret ponovnom otvaranju kazališta
Intendant HNK-a Split Srećko Šestan ističe da je ostvarena dobra suradnja s Ministarstvom kulture i intendantima svih nacionalnih kazališta i ljetnih nacionalnih festivala: Ovo nam je dobar test za održavanje i našeg Splitskog ljeta i ostalih nacionalnih festivala, smatra Šestan.

Do priprema za 66. Splitsko ljeto sve su predstave besplatne, kao dar publici što ih je u doba karantene podržavala i pratila na virtualnim pozornicama.