"I to je Hrvatska" - izložba hrvatske svakodnevice

"I to je Hrvatska" naziv je izložbe fotografija brodskog autora Danijela Solde. Impresivan je niz realističnih, a poetičnih slika svakodnevice manjih hrvatskih gradova. Za fotografije iz ove serije Jutarnji je list Soldu nominirao za godišnju nagradu HND-a.

Portretu iz benkovačke pučke kuhinje nema se što dodati. Sve je u pogledu gospođe Rade.

- Ja sam nju fotkao, ispucao sam dosta fotografija, ali nisam bio zadovoljan i čekao sam dok donesu hranu. Kada su stavili, ona je samo podigla glavu tako kako je sjedila i to sam jednom opalio i vidim da je to u biti to, rekao je Soldo.

Tuge i radosti, osrednjosti ali i osobitosti malih gradova u fokusu su prepoznatljive kamere Danijela Solde, Cropixova fotografa. Dio su projekta "I to je Hrvatska".

- Zamišljen je tako da se kroz osobe tzv. obične ljude zagrebe malo ispod površine tih mjesta koja su inače na jednoj medijskoj margini, malo su zastupljeni piše se o njima samo ako su predizborni skupovi ili crna kronika, dodao je Soldo.

A plan da se u 12 mjeseci fotoreporterski i novinarski ocrta svakodnevica 12 gradova - zaustavila je korona. U predahu - izložba s detaljima iz Novske, Benkovca, Labina  - nagovještava priče koje će provocirati ali i boljeti.

U brodskoj galeriji RUB izložba na kojoj je 17 probranih fotografija može se razgledati do kraja svibnja.