"Hedonizam je na istoku"

Zanimljiva gastronomska ponuda te spremnost domaćina da se prilagode novim izazovima - glavni su aduti za povratak turista za istok Hrvatske. Ova pandemija izazvana koronavirusom turizmu je prouzročila znatne financijske gubitke, no istodobno iznjedrila neke nove, zanimljive ideje.

Nakon popuštanja protupandemijskih mjera u Kuću u prirodi Zlatna Greda dolaze prvi gosti željni boravka na otvorenom. Nova pravila za goste ne bi trebala odvratiti one koji su u potrazi za autentičnim turističkim iskustvom - kaže Vladimir Škrobo Bajo, koji gostima u etno-selu Karancu nudi izvorne baranjske specijalitete i smještaj u 20-ak soba.

- Baranja je fiš, čobanac, perkelt od soma, šaran na rašljama, ali naravno uveli smo i neke nova jela, jela od crne svinje i tako nešto specifično za neke možda malo zahtjevnije goste, rekao je.

Zbog pandemije na području Osječko-baranjske županije u prva je četiri mjeseca bilo 56 posto turističkih dolazaka manje nego lani. No kriza je iznjedrila i neke nove turističke inicijative.

-  Nama se u zadnjih mjesec dana javio nemali broj turističkih agencija, kako s Jadrana tako i iz Zagreba, gdje nas traže informacije o ponudi, o programima, rekla je Ivana Jurić, direktorica Turističke zajednice Osječko-baranjske županije.

Tako se pod geslom "Hedonizam je na istoku"  provodi niz promidžbenih aktivnosti kojima se goste poziva da iskuse draži opuštenoga života u Slavoniji i Baranji.

- Radimo jednu gerila-kampanju gdje molimo svojevrsne ambasadore destinacije da prikažu kroz kratke video uratke čime se oni bave za ovo vrijeme, na koji način oni uživaju u onome što i sami nude kao turistički proizvod, dodala je Jurić.

Popuštanjem protupandemijskih mjera, napominju stručnjaci, turistički djelatnici gostima moraju ponuditi dodatnu vrijednost za njihov novac. Preostaje još pobrinuti se da gubici u turizmu Slavonije i Baranje u nastavku godine budu što manji.