Pomoć beskućnicima da se uključe u društvo

Novi projekt čije je ime Novi put dvogodišnji je projekt koji će pomoći beskućnicima da se uključe u život zajednice, te da promijene svoj socijalni status. Procjena je da će kroz taj program proći 80 beskućnika, pripadnika prve ciljne skupine projekta, a koji su izrazili interes za sudjelovanje.

Riječki bi beskućnici kroz ovaj projekt trebali izaći osnaženi i s promijenjenim statusom u društvu. Istovremeno bi se povećavala svjesnost i senzibiliziranost društva za problem beskućništva.

- Da će bit stigma gotovo svedena na nulu. Znači, još uvijek se može nekad kad te društvo osuđiva -zašto on ima svoju obitelj, sve odjednom, sam je kriv što je to napravio, ali sad mislim da očekujemo s ovim projektom to totalno nestane, rekao je Karlo Benović, ravnatelj Centra za socijalnu skrb Rijeka.

Beskućnici koji završe Novi put bit će podrška i pomoć budućim beskućnicima u njihovom uključivanju u sustav. Stoga se osniva Centar za podršku beskućnicima.

- Tamo bi se odvijale neke aktivnosti, savjetodavni rad, psihosocijalna podrška koja bi bila namijenjena tim ljudima iz nužnog smještaja. A mi, iz Ruže sv. Franje i Oaze smo ovdje podrška kako iz nevladinog sektora s iskustvom našim koje imamo u radu s našim beskućnicima, rekao je Dejan Travica iz prihvatilišta "Oaza".

Naime, u Rijeci su dva prihvatilišta koja godišnje zbrinjavaju 100-tinjak korisnika. Oba prihvatilišta su partneri u ovome projektu. Centar za socijalnu skrb upućuje beskućnike u prihvatilišta te se izrađuju individualni planovi promjene. Ali, nažalost, niti to nije sve.

- Imamo naš nužni smještaj u kojem imamo 400 korisnika na 3 lokacije. Kad govorimo o beskućnicima, nisu to samo osobe bez krova nad glavom, to su isto tako i one osobe koje nemaju rješeno adekvatno stambeno pitanje, rekla je Karla Mušković, pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke.

Ugovori su potpisani, projekt kreće s realizacijom, a za Novi put, ovaj riječki inovativni program, Europska je unija osigurala milijun i pol kuna.