Osijek spreman za najezdu komaraca

Zbog velike količine oborina i visokih temperatura, lani se Slavonija borila s komarcima. Bila je to najezda kakva se ne pamti na tim prostorima. Komarce se uništavalo i sa zemlje i iz zraka, utrošeni su milijuni kuna. Ove godine, čini se, možemo odahnuti. Monitoring je počeo još u veljači i stanje na terenu pokazuje da nema legla komaraca.

Osječani još pamte prošlogodišnje ubode i povijesnu najezdu komaraca. Ove godine nema još niti jednog komarca jer nije bilo puno kiša, pa se nisu izlegli. To je pokazao i ovotjedni monitoring. Nema ličinki. Već dugo nema ni kiše, a i vodostaji miruju.

- Drava i Dunav su u porastu, ali prema projekciji, u narednim danima vodostaj rijeka će opadati, tako da bi još uvijek mogli biti što se tiče tih komaraca, rekao je Dario Brdarić, voditelj Službe za dezinfekciju, dezinsekciju i deratizaciju ZZJZ-a Osječko-baranjske županije.

Komarci su veliki problem istoka Hrvatske. Zato je županija donijela strategiju borbe protiv komaraca. Zavod za javno zdravstvo provodi monitoring i podatke dostavlja gradovima i općinama.

- Te informacije i te analize dobijaju i jedinice lokalne samouprave dužne su postupiti po tome, već u veljači i ožujku, kako ne bi došlo do one situacije koju smo imali prošle godine i nadam se da oni to rade, rekao je Ivan Anušić, župan Osječko-baranjske županije.

Grad Osijek je spreman.

- U ovom trenutku imamo 2,1 milijun kuna u gradskom proračunu s izvođačima vezano za adulticidne, larvicidne tretmane, kako sa zemlje, tako i iz zraka, tako da smo spremni, rekao je Romano Kristić, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo Grada Osijeka.

Nažalost, 2.500 hektara u Osječko-baranjskoj županiji je i dalje minski sumnjivo pa se ondje larve komaraca ne može tretirati. A riječ je o površinama na poplavnim područjima uz rijeku Dravu.