Velik uspjeh Roberta Perišića na američkom tržištu

Jezik je prepreka koju mnogi pisci malih zemalja teško prelaze, no Robert Perišić, kao jedan od naših prevođenijih pisaca, već drugi put objavljuje na američkom tržištu, najvećem u svijetu.

Nakon međunarodnog uspjeha romana ‘Naš čovjek na terenu’ Roberta Perišića, koji je objavljen na desetak jezika diljem svijeta, za njegov drugi roman ‘Područje bez signala’ postoji jednako zanimanje inozemnih izdavača i trenutačno se prevodi na više jezika.

Prije nekoliko tjedana objavila ga ugledna izdavačka kuća Seven Stories Press iz New Yorka.

- Sigurno da je jako važno kad knjiga prelazi granice i kad se vidi i da komunicira i s udaljenim čitateljem. To znači valjda i da je došlo do nekog jezika literature koji je univerzalan, rekao je Perišić za Vijesti iz kulture:Uspjeh romana ‘Naš čovjek na terenu’ na američkom tržištu utro je put romanu ‘Područje bez signala’. Promotivna je turneja zbog pandemije odgođena, no objavljena je književna kritika u cijenjenom New York Timesu, i to izrazito pohvalna.

- Ken Kalfus, koji je autor novinske kritike, ali i prozni pisac, jako se pozitivno izrazio o romanu, prepričao je bazično radnju i usput je na neki način davao svoj pozitivan sud o pripovijedanju, prepričao je Perišić.
When the Town’s Future Is an Obsolete Factory
Na američkom je tržištu tek dva tjedna, no roman ‘Područje bez signala’ već je objavljen u Francuskoj, a sljedeće godine moći će ga čitati i Talijani.

- To je vjerojatno jedna od najvećih nagrada koje izdavač može dobiti - kad se knjiga njegovog autora prevede i objavi na bilo kojem drugom jeziku. Produktivno je vidjeti kako strani izdavači cijene literaturu s ovih prostora, napominje izdavač Ivan Sršen iz naklade Sandorf.

I dok njegova proza polako osvaja svjetske književne sladokusce, Robert Perišić uskoro će objaviti i knjigu poezije ‘Siromašni čovjek kojeg boli glava’, a piše i novi roman koji publika željno iščekuje.

Roberta Perišića ugostili smo i u u prvom izdanju emisije Kultura s nogu nakon dvomjesečne pauze, koja se sada emitira subotom u 16,10 sati na HTV1: