Uređuje se Svjetski centar Pušipela

Društveni dom u Štrigovi trenutno je u fazi rekonstrukcije. U nastavku je planirana provedba projekta uređenja Svjetskog centra Pušipela. Tako će se uz nove multimedijalne sadržaje interpretirati priče o vinskoj kulturi i eno-gastronomskoj ponudi Međimurske vinske ceste.

Prošle je godine Međimurskom vinskom cestom prošlo više od 50.000 posjetitelja. Stanovnici ovoga kraja znaju koliko su važna ulaganja u prezentaciju onoga što najbolje znaju raditi - proizvoditi kvalitetno vino. Zato su odlučili obnoviti dotrajali "Zadružni dom" u Štrigovi i dati mu novu ulogu.

- Mi smo se prijavili za mjere ruralnog razvoja, prošli smo na natječaju i ugovor koji smo potpisali negdje je u visini od 10 milijuna kuna. Radovi su u ovom trenutku negdje oko polovice, a očekujem da će biti gotovo negdje sredinom ljeta, rekao je Stanislav Rebernik, načelnik općine Štrigova.

Da bi se taj projekt dodatno oplemenio, općina se, uz pomoć Turističke zajednice, prijavila na natječaj Ministarstva turizma kojim se predviđa uređenje jedinstvenog Svjetskog centra pušipela.

- On će svakako nuditi i jednu vinsku kulturu kroz vrijeme, nudit će da ljudi upoznaju tehnologiju proizvodnje, naravno, i da kušaju vina. Ali ovaj centar ima prije svega smisao da još dodatno potakne sve one koji posjećuju vinsku cestu da odu do samih vinara i da tamo probaju njihova vina, rekao je Rudi Grula, voditelj Ureda TZ-a Međimurske županije.

Na imanju obitelj Lovrec se čuva najstariji i jedini preostali očuvani podrum obitelji Zrinski.

- Ove bačve koje ovdje vidite, neke su toliko stare da niti moj pradjeda nije znao koliko su stare, ovdje su bile montirane i nikada nisu vidjele svjetlo dana. Zrinski su inače proizvodili preko 250 000 litara vina, rekao je vinar Franjo Lovrec.

Po uzoru na njih, danas se u Međimurju proizvode vina vrijedna kraljevskih dvorova.