Kako Martin Lukavečki otima sjever Hrvatske zaboravu

Vjerojatno ne postoji pedalj Hrvatskog zagorja, Međimurja, Podravine i Prigorja gdje nije kročila znatiželjna noga novinara, reportera i publicista Martina Lukavečkog. Njegov opus broji se u desecima tisućama priča svih formata i medija, a sada je ukoričen i u knjizi 'Oteto zaboravu'.

Kad čitamo ili slušamo njegove reportaže - znamo - bit će to nešto zanimljivo iz domaćega kraja.

Martin Lukavečki je rođen u Lukavcu - pitomom zagorskom mjestu gdje je od najranijih dana brusio istraživački duh. Novinarstvom se počinje baviti u srednjoškolsko doba - pišući za brojne časopise, tjedne i dnevne listove - od Vjesnika do Varaždinskih vijesti.

Autor je i mnogih radijskih emisija, no najpoznatiji je po - televizijskim reportažama. Upornost je njegovo drugo ime. Danima je tako, primjerice, u pet ujutro čekao i dočekao rodu u Tužnu, a neustrašivo je potrčao i s maratoncima na 'zagorsku Himalaju'.

Do najudaljenijih zaselaka probijao se po svim vremenskim uvjetima te ondje pronalazio ljude koji su svi zaboravili. I danas pokazuje život u svojoj suštini, bez šminke i uljepšavanja, često siromašan, no hrabar i pošten.

Direktna i uljudno provokativna pitanja nisu mu strana, a nerijetko i - zapjeva. Nadahnjujuća znatiželja našeg Martina, nema granica. Rezultat su svaki put - neobične priče. Poput one o zagorskom Mozartu koji muzicira na - listu.

Jedna od najdražih reportaža mu je ona iz Italije - gdje je pronašao - izvor Drave, a taj istraživački duh odveo ga je i do Polarnog kruga gdje je tražio auroru borealis. Krenuo je vlakom i zapeo - u lavini. Ipak, najčešće bilježi svakodnevicu - domaćeg čovjeka iz kajkavskog kraja.

Svu raskoš novinarske kreativne energije, zanosa i iskustva Martin Lukavečki sažeo je u knjizi 'Oteto zaboravu'. Dragocjen nalaz njegovih istraživanja, polazište za mnoge nove pustolovce, tek je dio priča ovog neumornog kroničara jednog prostora i vremena.

U reportaži iz emisije Dobro jutro, Hrvatska pogledajte ulomke iz legendarnih reportaža koje je Martin Lukavečki ostvario za HRT, a saznajte i što su o suradnji s njim rekli njegovi kolege s HRT-a Mario Raguž, Sanja Mikleušević Pavić, Anita Hrstić i Davor Meštrović, te urednik Varaždinskih vijesti Ivica Kruhoberec: