Uloga pčela u ekosustavu je nezamjenjiva

Svjetski je dan pčela - zujalica o kojima ovisi čak trećina svjetskih usjeva. Njihova je uloga u ekosustavu nezamjenjiva, a Albert Einstein svojedobno je izjavio: Nestanu li pčele s planeta Zemlje, čovjeku kao vrsti ostaje još oko 4 godine života.

Bez njih nema života! Ističu pčelari: o radišnim zujalicama ovisi čak trećina svjetskih usjeva. Oprašivači su bez premca. Pčele osjećaju, pamte, razmišljaju i uče.

- Pčele imaju 3 jednostavna i dva složena oka. Vole kad im se nešto nacrta na košnicu jer im je onda lakše naći put do doma, objašnjava Doris Banić, pčelarica iz Dubravica.

Samo u jednom letu pčela sleti i na 100 cjetova. Dnevno - i na 10 puta više. Što je pelud šarenija, med će biti kvalitetnije.

Za med kažu da je moćan iscjelitelj. A u šibenskom kraju godišnje ga se proizvede 90 tona. Do posljednjeg kilograma proda se na kućnom pragu.

- Tu smo negdje oko 97, preko 90 članova sa otprilike 4800 pčelinjih zajednica što je jedan respektabilan broj, kaže Žarko Peran, predsjednik Udruge pčelara "Pčela".

Tvornica je ovo pod vedrim nebom. Ovisi o klimi. A ona se mijenja, pod utjcajem čovjeka i na štetu pčela.

- Pčela je ugrožena vrsta dosta. Di su industrijske biljke, uljana repica, suncokret - nema planskog tretiranja. Koriste se sredstva koje su preopasna za pčelu, ističe Ante Bulat, pčelar iz Vodica.

Prilika je Svjetski dan za popularizaciju - i pčela i pčelara. A šibenski računaju i na pčelarski turizam. Uređuju se odnedavno stoga i apikomore.

- Košnice su pune meda proplisa, pčelinjeg otrova, peludi i ti aerosoli na temperaturi od 34,35 stupnjeva stvaraju jedan ugodan miris i djeluju jako povoljno, objašnjava Doris Banić. 

Čuvajte pčelu, mole pčelari. I još nešto - već danas zasadite joj cvijet.