2. lipnja 1953. - Okrunjena kraljica Elizabeta II

Elizabeta II., dugogodišnja kraljica Ujedinjenog Kraljevstva i poglavarica Commonwealtha, na kraljevsko je prijestolje stupila sa samo 25 godina, nakon očeve smrti.

Drugoga lipnja 1953. stotine tisuća Britanaca s uzbuđenjem su iščekivale kraljevsku krunidbu, a važan događaj popratile su mnoge svjetske radijske i televizijske postaje. U 10 sati i 15 minuta Elizabeta II. i njezin suprug napustili su Buckinghamsku palaču i u zlatnoj se kočiji uputili prema Westminsterskoj opatiji, gdje se već 900 godina održavaju krunidbe engleskih kraljeva.

Tradicionalna raskošna ceremonija podsjećala je na slavu i moć nekadašnjega golemog britanskog carstva. Kanterberijski nadbiskup blagoslovio je kraljicu i predao joj krunu, a ona je prisegnula da će vladati poštujući ljude svoje zemlje te podupirati englesku i škotsku crkvu. Nadbiskup ju je na to pomazao uljem te joj uručio kraljevsko žezlo. U tom trenutku zbor je jednoglasno zapjevao God save the Queen, Bog neka čuva Kraljicu.

Zaogrnuta grimiznim plaštem, s krunom na glavi, kraljica Elizabeta II. napustila je crkvu. Pratila ju je svečana povorka u kojoj su bili mnogobrojni uglednici, među njima i tadašnji premijer Winston Churchill. Postavši kraljicom, Elizabeta II. vrlo je predano obnašala svoje dužnosti. Dugovječna kraljica proputovala je cijeli svijet, susrela se s brojnim svjetskim državnicima i vjerskim poglavarima. Kraljica nema stvarnu političku moć, a u 90-ima manje putuje, više kao ponosna baka i prabaka uživa u obiteljskim svečanostima.