Talijanka osvojila Picassovu sliku vrijednu milijun eura

Sretna Talijanka osvojila je na humanitarnoj lutriji sliku Pabla Picassa čija je procijenjena vrijednost milijun eura, objavili su organizatori u srijedu navečer.

Za sudjelovanje u izvlačenju trebalo je uplatiti 100 eura. Tombolu nazvanu "1 Picasso za 100 eura" organizirale su aukcijska kuća Christie's i humanitarna organizacija CARE za financiranje svojih projekata u Africi.

Dobitni listić izvučen je na izvlačenju održanom u aukcijskoj kući u Parizu. Uplate su vršene putem interneta, a skupljeno je više od pet milijuna eura. U nagradnom izvlačenju sudjelovali su ljudi iz više od 100 zemalja, objavljeno je tijekom izvlačenja koje je uživo prenošeno putem interneta.

Izvlačenje je trebalo biti održano još 30. ožujka, ali je bilo odgođeno zbog pandemije izazvane širenjem koronavirusa. Novo izdanje lutrije planirano je za 2021. godinu.

Sretna dobitnica je osvojila Picassovo ulje na platnu iz 1921. nazvano "Nature Morte" (Mrtva priroda). Djelo prikazuje novine i čašu absinta, a pripadalo je kolekcionaru umjetnina Davidu Nahmadu.