Plesna scena pred kolapsom - upitni prostori i financiranje

Dok su kazališta sa svim svojim ansamblima otvorila vrata, suvremena je plesna scena na začelju. Još ne znaju kako će i kada početi s predstavama. Velik im je problem prostor, ali i financiranje, pa su dovedeni do ruba.

Staklene noge na kojima je desetljećima stajala suvremena plesna scena zbog pandemije počele su se rušiti. Neovisne plesne umjetnike financiraju gradovi, županije, Ministarstvo kulture i europski fondovi.

Sada se u Zagrebu, gdje je najveći broj neovisnih umjetnika koji ovise o sredstvima Grada, čeka rebalans proračuna jer novca nema.

- Problem financiranja plesne scene je konstanta. To nije stvar ove situacije korone, ove pandemije, mi smo konstantno u nedostatku novaca, tako da, ako će nas još 'rezati', ja stvarno ne znam kako će plesna scena preživjeti, upozorava Petra Valentić iz Udruge profesionalnih plesnih umjetnika PULS.
Plesači još uvijek ne smiju početi s radom
Plesna umjetnica Petra Hrašćanec ističe da je vrlo bitno osigurati prostor i sredstva: To je bilo potrebno i prije, a sada nakon ove devastacije zapravo kulture u kojoj niti jedan slobodni umjetnik, pa tako ni plesni, nije mogao raditi, ukinuti jedina sredstva koja on uopće dobiva i s kojima može 'rentati' prostor i obaviti neki program, bio on pedagoške naravi ili one umjetničke je jednostavno katastrofalan, poručuje Hrašćanec.

Zagrebački plesni centar jedini je koji nezavisnim plesnim umjetnicima osigurava uvjete rada. Ipak, programe najavljuju tek za jesen, kada će se održati i Tjedan suvremenog plesa i Perforacije.

- Zapravo smo mi započeli s probama, a izvedbe kao i međunarodne koprodukcije koje su u planu održat će se od devetog mjeseca stoga očekujemo veselu i plesnu jesen, najavljuje producent ZPC-a Jure Matulić.

Plesni umjetnik Branko Banković kaže da nisu prestali raditi na svome tijelu: Međutim, sama realizacija i predstave u kojima bi trebali plesati i dalje su u nemogućnosti da se izvedu jer epidemiološke zabrane to ne daju, napominje Banković.

Prostorima Zagrebačkog kazališta mladih koristi se Zagrebački plesni ansambl i s radom će početi sljedeći tjedan, a puni su optimizma i kada je riječ o organizaciji festivala u Svetvinčentu, međutim problem je novac.

- Istarska županija kao najveći financijer festivala je obustavila, naime, evaluaciju javnih potreba u kulturi za ovu godinu, tako da se nadamo, kako su popustile mjere, da će oni nastaviti evaluirati programe i da ćemo moći početi 'buđetirati' festival, komentira Petra Glad Mažar, voditeljica ZPA i ravnateljica festivala u Svetvinčentu.

Bez financijskih sredstava, kojih ni prije nisu imali u izobilju, plesači suvremenog plesa jedva su preživjeli protekla dva mjeseca, ostaje pitanje -  kako dalje?

Pogledajte reportažu ekipa Vijesti iz kulture: