Crveni nosovi + Škola na Trećem = osmijeh svakom djetetu

Crveni nosovi, klaunovidoktori koji mame osmijeh u najtežim trenucima bolesnima, nemoćnima, a prvenstveno djeci u bolnici u suradnji s HRT-om i Škole na Trećem donose svijet smijeha, igre i životne radosti djeci u cijeloj Hrvatskoj.

U emisiji Dobro jutro, Hrvatska o novom projektu Crvenih nosova, doktora klaunova i HRT-ove Škole na Trećem govorili su Rahela Štefanović, urednica projekta Škola na Trećem i Nikola Dabac, umjetnički direktor Crvenih nosova. 

Crveni nosovi nisu stali ni za vrijeme izolacije uzrokovane koronavirusom, samo su malo promijenili način djelovanja, a kako je njihov rad izgledao u protekla dva mjeseca pojasnio je Dabac.

- Tokom ova dva mjeseca bili smo aktivni. Naravno i mi smo bili pogođeni te fizički nismo mogli biti prisutni u bolnicama pa smo se aktivirali putem društvenih mreža  Instagram, YouTube i Facebook. Počeli smo proizvoditi kratke video uratke s klaunovskim skečevima,  tako da nas možete pratiti tijekom cijelog tjedna. Redovito emitiramo video ponedjeljkom, srijedom i petkom, a u utorkom, četvrtkom i subotom putem Facebook live možete biti s našim klaunom, rekao je Dabac.

A kako je došlo do suradnje Crvenih nosova i Škole na Trećem, te o kakvom je zapravo projektu riječ govorila je Rahela Štefanović.

- Nikola me nazvao telefonom i jako brzo smo dogovorili suradnju. Naša Škola na Trećem je sada jedno vidljivo mjesto koje prate i djeca koja su u bolnicama. Tako smo se odlučili povezati s Crvenim nosovima i jednostavno dati im mjesta u našoj  emisiji  da pokažu svoje skečeve, da nasmiju djecu i onu koja su u bolnicama i onu koja su doma. Smijeha nam stvarno treba u ovo doba i drago nam je što smo se povezali i što na ovakav način, kao HRT, dajemo doprinos društvu u ovom trenutku, naglasila je Štefanović.

Crveni nosovi od danas u Školi na Trećem od 1. do 4. razreda

Emitiranje je počelo danas za učenike od 1. do 4. razreda, svaki dan po jedan skeč na početku svakog razreda. 

- Naše učiteljice su jako sretne zbog toga što se i one nasmiju i kažu kako to nije to samo za dječicu. Jednominutni video materijal svaki dan je iznenađenje i za učenike i za učiteljice.  Nadamo se  da će djeci biti zanimljivo, rekla je Štefanović i dodala kako emisija ima jako dobre reakcije kod djece od koje dnevno dobiju oko 2000 mailova  s raznim crtežima i sastavima.

- U suradnji s Ministarstvom obrazovanja pregledamo sve mailove i odgovorimo djeci. Nadam se da će i videi crvenih nosova, klaunova doktora isto tako inspirirati djecu, kazala je.

Crveni nosovi - svaki dan kod svakog djeteta koje je u bolnici

Dabac je istaknuo kako je jako je zadovoljan suradnjom s HRT-om, preko Škole na Trećem te kako je njihova misija davanje smijeha i radosti onima kojima je to najpotrebnije. Rekao je kako će biti zadovoljni kada budu svaki dan prisutni kod svakog djeteta koje je u bolnici.

- Naš radni dan izgleda tako da unaprijed radimo mjesečne rasporede. Mi nismo volonteri. Naši klaunovi su educirani profesionalci koji znaju točno u kojoj su bolnici,  kada i gdje. Po struci su uglavnom zabavljači, glumci, glazbenici.  Imamo  26 klaunova doktora i djelujemo po cijeloj Hrvatskoj. Imamo timove u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Rijeci. Svake godine imamo audicije, a na našoj web stranici su obavijesti kada su audicije, govori Dabac.

Na pitanje što očekujete od ovog zajedničkog projekta s Crvenim nosovima,  urednica  Rahela Štefanović rekla je kako se nada da će klaunovi doktori djeci biti zanimljivi i kako će ih inspirirati za neke nove akcije.

- Planiramo do kraja školske godine na Trećem svako jutro emitirati spotove Crvenih nosova te ćemo do tada uspješno surađivati s našim doktorima klaunovima. Još uvijek nema određenog datuma do kad ćemo emitirati. U razgovorima smo s ministarstvom i zapravo čekamo koliko će djece sljedeći tjedan krenuti u školu. Kako će se razvijati situacija, tako ćemo se dogovarati, naglasila je Štefanović.

Dabac je istaknuo kako su im donacije vrlo važne i zahvaljuje građanima što i dalje prepoznaju važnost  misije Crvenih nosova koji donose smijeh i radosti onima kojima je to najpotrebnije, a to su djeca u bolnicama.

Slikovnica „Doktore Crveni nos“

Slikovnicu „Doktor Crveni nos“ napisala je Jelena Pervan, a to je samo jedan od načina promocije s kojom  uveseljavaju  djecu u onim trenucima kad posjećuj bolnice.

- Jedan od planova za ovu godinu je da budemo online prisutni pa ćemo onda vidjeti kako će se bolnice otvarati, rekao je Dabac i dodao kako se još jednom zahvaljuje ravnateljstvu Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj koji su ih svesrdno prihvatili.

- Bili smo u dvorištu te bolnice, nakon dugo vremena to je bio prvi fizički kontakt s djecom. Nastavit ćemo tako djelovati, zaključio je.

Skečeve ćemo emitirati sve do kraja nastave na daljinu, a snimke će biti dostupne i na našem YouTube kanalu Škola na Trećem.