Mala škola filma: kinematografija 1970-ih

Filmski znalac Daniel Rafaelić u novoj lekciji 'Male škole filma' bavi se kinematografijom 1970-ih godina. Kao i obično, kao ilustracije koristi filmove iz aktualne ponude HRT-a, a predstavio je i autobiografiju W. Allena.

1970-ih godina filmski studiji više ne funkcioniraju kao ranije. Nastaje tzv. novi Hollywood.

- Jako puno studija se zatvara, snima se sve više u eksterijerima, pojavljuju se snažni politički filmovi, no, bez obzira na to što se u SAD-u više ne snima kao nekad, i dalje filmaši mogu ponuditi nešto važno, napomenuo je Rafaelić.

Na tom tragu Daniel Rafaelić je i istaknuo film 'Djevojka koju sam volio' s Barbrom Streisend i Robertom Redfordom u glavnim ulogama, koji prokazujemo na HTV1 24. svibnja u 7.40 sati.

Filmskim 1970-ima, ali na domaćem terenu, vraćamo se uz jedno ostvarenje redatelja Antuna Vrdoljaka.

- To je film 'Deps' koji se često preskače kad se govori o Vrdoljakovim najboljim ostvarenjima, no to je fenomenalan film koji je ostao nekako onkraj ozbiljnih analiza njegove karijere. Fantastični Milena Dravić i Bekim Fehmiu u filmu koji je Ivo Škrabalo nazvao 'feljtonističkim', kaže Rafaelić.

Taj film savršeno odgovara duhu 1970-ih – prikazuje jednu stranicu iz crne kronike onog vremena sa sjajno napisanom karakterizacijom likova. Film 'Deps' emitiramo na HTV3 22. svibnja u 22.40 sati.

Autobiografija Woodyja Allena - smiješna do bola

- Ako je neka knjiga na zlu glasu u ovo vrijeme to je ova, rekao je Rafaelić koji je autobiografiju Woodyja Allena naslovljenu 'Apropos of Nothing' čekao više od dva mjeseca.

Radi se o iščekivanoj i traženoj knjizi koja na fenomenalan način opisuje ne samo njegov život i pogled na svijet, nego i izaziva i bol od smijeha.
- Bole vas svi unutarnji organi, isprva od onog prigušenog smijeha, a na kraju vas zaboli i vilica od smijanja. To je sjajno štivo, a Allen se tu bavi i svim onim demonima koji prate njegovu karijeru, komentira Rafaelić.

Pogledajte gostovanje Daniela Rafaelića u emisiji Dobro jutro, Hrvatska: