Muke po biciklističkoj stazi

U zagrebačkoj četvrti Zapruđe nedavno je završena biciklistička staza, i to na mjestu gdje, prema mišljenju Mjesnog odbora, nije trebala biti. Onda ju je netko, opet mimo mišljenja Mjesnog odbora, raskopao i nitko ne zna dokad će to tako biti i gdje će biti nova biciklistička staza.

Nova biciklistička staza postala je staza spoticanja u četvrti. Svježe iscrtane oznake i prijelaze mnogi vide kao odlično prometno rješenje - ali kažu nam, staza nije postavljena ondje gdje su tražili. Na toj su ruti htjeli da se uredi postojeća pješačka staza.

- Naravno da se djeca voze biciklima, mame s kolicima, naravno da ima i invalida koji se tu voze u kolicima. Znači, po meni je najveća pogreška što je biciklistička staza iscrtana tako da je pješacima presječen put, rekao je Mario Popec, član Mjesnog odbora Zapruđe.

U Mjesnom odboru Zapruđe kažu da ih je odluka o postavljanju nove biciklističke staze zatekla. Nisu obaviješteni da se planira postaviti - niti su naložili njezino prekopavanje.

- U naše tri godine mi to nismo tražili, a imam informaciju od bivšeg predsjednika Mjesnog odbora da nisu tražili niti oni, dodao je Popec.

Mjesni odbor u suradnji sa Sindikatom biciklista predložio je da se na spomenutoj ruti uredi zona mješovitog kretanja.

- Ne da se na uskim nogostupima razdvajaju pješački i biciklistički dio, već da se uvede zona smirenog prometa, odnosno zone 30 na razini cijelog naselja i da se biciklistički promet vodi kolnikom, rekao je Vladimir Halgota iz Sindikata biciklista.

Iz dopisa Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet - tvrde suprotno. Navodi se da je riječ o realizaciji projekta koji je naručio Mjesni odbor 2017.

Prema dobivenim podacima, radovi se nastavljaju - iako ostaju otvorena pitanja: tko je naručio ucrtavanje biciklističke staze i zašto se sad uništava dok sve plaćaju građani.