Iznenada preminuo književnik Bekim Sejranović

Nakon kratke i teške bolesti u 48. godini života iznenada je u Banja Luci umro istaknuti književnik i književni prevoditelj Bekim Sejranović, priopćio je njegov hrvatski nakladnik VBZ.

Bekim Sejranović, široj publici najpoznatiji po romanu "Tvoj sin Hucklebery Finn", rođen je u Brčkom 1972. godine. Studirao je i živio u Rijeci, a od 1993. godine živi u Oslu, gdje je na Povijesno-filozofskom fakultetu magistrirao južnoslavenske književnosti.

Od 2000. godine radio je kao sudski tumač i književni prevoditelj, predavao je norveški za strance, pisao i objavljivao prozu. Autor je knjige kratkih priča "Fasung" (2002.), kao i romana "Nigdje niotkuda" (2008.), "Ljepši kraj" (2010.), "Sandale" (2013.), "Tvoj sin Hucklbery Finn" (2015.) i "Dnevnik jednog nomada" (2017.).

Za roman "Nigdje niotkuda" 2009. godine dobio je Nagradu Meša Selimović. Romani i kratke priče prevedeni su mu na više stranih jezika: norveški, engleski, slovenski, makedonski, njemački, češki, talijanski i poljski.

- Ponekad ne treba ostvariti sve snove jer u tim snovima najviže uživamo dok ih čekamo i o njima maštamo. Kad se ostvare, onda smo stalno u potrazi za novima, rekao je Sejranović u jednom razgovoru za HRT - Radio Rijeku. Poslušajte taj kratki razgovor emitiran u srpnju 2017. godine:
Bekim Sejranović: Ideje mi dolaze dok pušim i hodam

Bekim Sejranović bio je čest gost u programu HRT-a - na usluzi HRTi pogledajte njegovo gostovanje u emisiji Nedjeljom u 2 u ožujku 2016. godine te dvije epizode ciklusa Prekid programa zbog čitanja:
Druženja sa Sejranovićem 2015. godine na svojem Facebook profilu prisjetila se i ekipa naše emisije Knjiga ili život: