Vjekoslavi Huljić književna nagrada ‘Anto Gardaš’

Poznato je da potpisuje mnoge stihove na našoj zabavnoj sceni, ali da je književnica koja piše za djecu i mlade, nekako, uvijek ostane u sjeni. Vjekoslava Huljić ovogodišnja je laureatkinja nagrade ‘Anto Gardaš’, koja je 14. put dodijeljena u Osijeku.

Njezin roman ‘Moj Titanic ne tone’, žiri je proglasio najboljim među 27 naslova u konkurenciji. Dojmila ih se priča o dvjema djevojčicama, migrantici iz Sirije i maloj Splićanki, a u pozadini romana autorica dotiče aktualne teme - probleme iseljavanja i izbjegličke krize.

- Cijeli život pišem i jednostavno moj životni je put koji radim perom. I ja u tome uživam i nastojim da i mojim čitateljima približim neki moj svijet ,da im bude zabavan, duhovit ,ali je negdje malo i ozbiljan i da se i oni malo negdje promijene čitajući te knjige, rekla je Vjekoslava Huljić.

Izjavila je i da joj nagrada jako puno znači jer je stuka prepoznala vrijednost knjige, te da je sretna što je dobila ovu nagradu jer je s Antom Gardašem svojevremeno, 2002. godine, imala zajedničku promociju i tada ga je vidjela prvi i posljednji put.

- On je za mene ostavio dojam samozatajnog čovjeka, mislila sam da je to posljednji put, ali evo na neki način se vraćam njemu i drago mi je da sam dobitnica nagrade nazvane po njemu. Mislim da je ovdje bila ključna stvar što sam se dotakla teme migranata i iseljavanja naših ljudi. Svi se mi suočavamo s tim problemom i htjela sam reći da jedna pružena ruka i mala gesta dobrote može puno napraviti za svijet, rekla je Huljić.

Dodjelu nagrade organiziralo je Društvo hrvatskih književnika u suradnji s Gradom Osijekom i Ministarstvom kulture.
.