Najezda poskoka

Priroda je u nekoliko posljednjih mjeseci pokazala kako se brzo mijenja ako je čovjek barem nakratko ostavi na miru. Ove su se godine, što se baš i neće svima svidjeti, u velikom broju razmnožile zmije. Među njima i one najotrovnije, poskoci, i to posebno u dalmatinskom kršu.

Blaga zima pogodovala je razmnožavanju. Ali i ne samo klima.

- Vjerojatno zato što su ljudi zbog koronavirusa manje išli po šumama ili u berbu šparoga, rekao je Mladen Panić iz Zadra.

Pa iskusnom zmijolovcu nije bilo teško pronaći poskoka. Mladena do sada nije ugrizla ni jedna otrovnica premda je prvu zmiju ulovio još s deset godina. Prava hrabrost je držati u ruci zmiju s najbržim ugrizom, mogu samo najiskusniji.

- Ovaj kad bi ugrizao bez seruma može biti smrtonosan, dodao je Panić.

U strahu od poskoka itekako su stočari iz Bukovice. I ovdje ih je na svakome koraku.

- Prije dva dana ovdje mi je utekao u ovo grmlje, a prije par godina upao mi je ovdje u gusternu, govori Mile Mitrović iz Mitrovića.

Posebno stradavaju ovce i koze. Iz ovog stada ugrizao ih je već nekoliko. Treba širom otvoriti oči kad se ide na ispašu.

Osamdesetih godina moglo su zaraditi i 50 tadašnjih njemačkih maraka po komadu. Poskoci i druge otrovnice lovile su se i izvozile u švicarsku, ali i za potrebe našeg imunološkog zavoda. Danas su zaštićene.

- Zmije nemojte nikako ubijati čak ni otrovnice. Korisne su i imaju svoju ulogu u prirodi, poručuje Panić.