100 priča o riječima jezikoslovke Nives Opačić

Cijeli svoj život Nives Opačić posvetila je brizi za hrvatski jezik i njegovoj popularizaciji. Iz akademskih hodnika jezik je dovela među ljude koji su se zaljubili u njezinu neposrednost i jednostavnost.

I nakon što je umirovljena kao profesorica Filozofskog fakulteta u Zagrebu, riječi su i dalje ostale njezina vječna inspiracija, a sve koji ih javno izgovaraju Nives Opačić, bez dlake na jeziku, upozorava na pogreške. I o njima piše pa sve ono što ste propustili, sažeto je u još jednoj njezinoj knjizi - ‘Završne riječi, ipak’.

Punih dvadeset godina pisanja za časopis Vijenac, a samo se jednom dogodilo da njezina kolumna nije ugledala svjetlo dana. Posvećenost i ustrajnost rezultirali su time da je postala najdugovječnija i najredovitija kolumnistica toga lista u kojem su upravo njezini tekstovi bez iznimke najčitaniji.

- Teme su se nametale same od sebe, do mene je bilo da u njima otkrijem nešto zanimljivo, jer pisati priče o riječima znači ulaziti u dubinu tih riječi, kaže Nives Opačić.
Treća knjiga Osjenčanih riječi Nives Opačić
‘Završne riječi, ipak’ četvrta je knjiga, odnosno završni stavak kvarteta, kako ga je sama autorica nazvala, u kojima je sažimala eseje o riječima. Nastali su perom vrsne jezične stručnjakinje, s iznimnim darom.

No vrijeme za završne riječi zasigurno još nije blizu jer riječi ne poznaju vijek trajanja kao ni ispisane priče o riječima naše vrsne jezikoslovke koja i dalje naravno piše i s jednakim žarom, kao i prije 20 godina u život pušta svaku svoju kolumnu.