Greblica, "tenki kolač" star pola tisućljeća

Kao dio promotivne kampanje, Turistička zajednica Zagrebačke županije priprema serijal pod nazivom "Sva raskoš seljačke kuhinje". Njime će se predstaviti autohtona jela koja se još uvijek mogu kušati u okolici Zagreba. U bogatoj gastro ponudi našla se rudarska greblica, kolač koji se više od 500 godina priprema u mjestu Rude pokraj Samobora.

- Slatka kuharica – Rudarska greblica, recept

Priprema slanog kolača veže se uz povijest rudarstva u ovom kraju. Ovaj skroman obrok nosili su rudari na cjelodnevni rad. Preduga je to i prevrijedna tradicija da se tek tako prepusti zaboravu, tvrdi Andrejas Nikl, vlasnik pekarnice koja naraštajima, uz uobičajene proizvode, nudi i rudarsku greblicu. Greblicu, kaže većinom rade žene, ali njega to zanima. 

Jednostavna priprema i sastojci koji se često mogu pronaći u kućanstvu - idealan su omjer za ovo ukusno jelo koje je nadaleko prepoznato od kupaca i od struke, kaže Ana Nikl. Koliko "rudari" drže do svoje seoske baštine dokazali su osnivanjem "Udruge rudarska greblica" koja brine o promociji i zaštiti - kako ga još nazivaju - "tenkog kolača."

- Počele su se pojavljivati razne verzije greblice koje to zapravo nisu i znalo se događati da su nam neki ljudi rekli joj probali smo greblice al nije nam to fino, govori Jelena Nikl, iz udruge Rudarska greblica. Grablica je zasad zaštićena samo u Hrvatskoj. Zahtjev je poslan i u Bruxelles i čekaju odgovor.

Svake godine početkom srpnja održava se manifestacija Dani rudarske greblice na kojoj posjetitelji uz kušanje ukusnog kolača, mogu razgledati i Rudnik Svete Barbare koji se nalazi u neposrednoj blizini mjesta Rude - i koji svjedoči cijeloj priči.