Riječka dizalica kao suvenir

Rijeka je bogatija za još jedan originalan suvenir. Riječ je o "Riječkoj dizalici" tj. slagalici koja se sastoji od 40 dijelova. Namijenjena je svima, bez obzira na dob, a autori vjeruju da će krasiti mnoge europske domove.

Stare lučke dizalice koje su posljednjih godina jedan od prepoznatljivih simbola Rijeke, odnedavno su postale su originalan riječki suvenir u obliku 3D slagalice. Autori Zlatko i Nela Šakić - uskoro očekuju i službenu markicu "izvorni riječki suvenir.

- Na ideju smo došli i bilo nam je zanimljivo napraviti jedan umanjeni model dizalice koji bi bio pristupačan Riječanima, turistima koji dolaze da mogu kupiti, da se mogu s tim igrati i da ga mogu sastaviti, kae Zlatko Šakić.

Kutija je osmišljena po uzoru na pravi transportni sanduk zajedno sa svim oznakama. Prvo što treba napraviti je otvorili sanduk s pravim malim 'pajserom'. A da ljepši spol ne ostane zakinut osmislili su i naušnice u obliku dizalice od smole, dodaje Nela Šakić.

Mali obrt 3 Design Šanell iz Viškova, poznat po "Tropismenim glagoljičnim puzllama" budućemu nacionalnom suveniru za koji su nagrađeni s 4 zlatne medalje na međunarodnim sajmovima inovacija u Zagrebu - uskoro putuje u Ženevu gdje će sudjelovati na prestižnome međunarodnome sajmu inovacija.