"Rudarski turizam" na sjeveru Hrvatske

U sklopu programa prekogranične suradnje Mađarske i Hrvatske, najsjevernijem hrvatskom gradu odobren je projekt ENERGY TOUR. Tako će Grad Mursko Središće dodatno ojačati turističku ponudu i predstaviti industrijsku baštinu.

Grad Mursko Središće osim što se popularno naziva sjevernim vratima Hrvatske - nosi predznak "grad Rudara".

Početkom 20. stoljeća ovdje su seljaci slučajno uz tok rijeke Mure naišli na izdanke ugljenih slojeva. Nije trebalo dugo čekati da se počne s masovnom eksploatacijom toga vrijednog fosilnog goriva. Tako se industrijski širilo ovo područje i postajalo sve važnije. Danas se, putem europskih projekata, oživljava industrijska baština i turizam.

- Kad mi to sve opremimo, a vrijednost projekta je oko 300 tisuća eura, dobit ćemo vrhunski turistički proizvod ne samo za grad Mursko Središće nego i za ovaj dio EU okruženja, kazao je gradonačelnik Murskog Središća Dražen Srpak.

Jedini objekt iz zlatnog razdoblja rudarstva stari je separator ugljena. Upravo je on prenamijenjen u Spomen-dom rudarstva, koji će se  opremiti i bogatom multimedijskom opremom.

- Priča će se pričati kroz holograme, filmove, raznorazne efekte. Kako bi taj turist u tih sat vremena obilaska  dobio dojam da je bio u pravom rudniku, rekao je gradonačelnik Srpak.

Dodatne sadržaje u sklopu projekta prekogranične suradnje ponudit će i partneri s mađarske strane u svojim općinama i gradovima.

- Surađujemo na dva projekta, jedan se odnosi na naftni turizam, a drugi je kulturološki. Pripremat ćemo manifestacije i drago nam je što surađujemo sa susjedima Hrvatima, istaknuo je gradonačelnik Lentija Laszlo Horvath.

- Povijest proizvodnje nafte u Mađarskoj je duga. Imamo sačuvana ležišta iz Drugoga svjetskog rata i htjeli bismo to otvoriti javnosti, kazao je načelnik općine Lovaszi Ferenc Kovacs.

U pekleničkom Spomen-parku naftaštva uredit će se i staze, parkiralište i hortikultura, postaviti nove klupice i informativni panoi.