Stotinjak umjetnika reagiralo na izolaciju zbog koronavirusa

Nedoumica, zbunjenost, strah i velika neizvjesnost preplavili su nas nakon dolaska virusa na naš kontinent. U toj nesigurnosti vezanoj za blisku budućnost, riječka galerija Kortil pozvala je umjetnike na zajedničku izložbu na kojoj će svojim radovima pokazati kako su to doživjeli.

Gotovo stotinu autora odazvalo se pozivu na Neizvjesnu izložbu - koja to više nije, koja progovara o umjetnicima u izolaciji - što su radili protekla dva mjeseca i kako je na njih utjecalo to iskustvo. Zatvoreni u svoje ateljee i domove, mnogi su u miru uronili u svoj svijet.

- Taj rad je nastao u izolaciji, to je moje viđenje mojeg okvira sreće - ja u svom svemiru, u mom nekom svijetu, u prirodi, kaže sudionica izložbe Mirna Sišul.

U izolaciji je nastao i digitalni print Ane Glažar.
- Rad predstavlja zatvorenost doma, puno hrane, pripreme i tu nadu da ćemo se opet socijalizirati i malo izgubiti kilograme jer mislim da smo ih svi dobili. Rad je ironičan i u biti iskren, kaže Ana Glažar.

Iako neizvjesno, vrijeme izolacije očito je bilo vrlo plodno za umjetničko stvaralaštvo.

- Moram priznati da mi je godio taj mali odmak od svijeta, ljudi, ulazak u vlastiti svijet. Prisjetila sam se tko sam i iskazala svoju kreativnost, kaže umjetnica Larisa Dragelj, a umjetnik Radovan Kunić dodaje: Izolacija je došla kao dobra relaksacija od nekih stvari koje znaju bit destrukcija za neko promišljanje i kreativni rad.

Odazvalo se stotinjak autora iz Rijeke i okolice, a odabrano je njih 70. 
- Pokazalo se da je kreativnost nešto što uvijek nadjača bilo koji oblik ugroze pa tako i ovaj u kojem smo mi bili protekla dva-tri mjeseca, napominje voditeljica galerije Kortil Jolanda Todorović.

Upravo zbog velikog broja pristiglih radova, izložba je podijeljena u dva postava. U prvom je naglasak stavljen na slikarstvo, dok će se u drugom, koji se otvara 18. lipnja, moći razgledati grafike, crteži i videoradovi.