Zlarin dobiva Hrvatski centar koralja

Zaštita, ali i predstavljanje bogate otočne koraljarske baštine cilj je projekta koji se provodi na Zlarinu. Hrvatski centar koralja vrijedan je 24 milijuna kuna, a osim malog edukativno-znanstvenog kampusa, na otoku će biti uređen i dio za posjetitelje.

Kartonske kutije spremne za premještanje vrijedne zlarinske arheološke i etnografske zbirke. Nezaobilazne za sve goste otoka.

- Već sada postoji veliki interes za dosadašnjim centrom koralja koji je tu postojao, velike grupe dolaze već od 4-og mjeseca do 10-og. U ovom trenu, evo sad je sve to skupa malo stalo, ali s ovako jednim Nacionalnim centrom koralja to će se zasigurno proširiti i vjerojatno biti puno bolje još, rekla je Katarina Gregov, direktorica TZ Zlarin.

Hrvatski centar koralja simbioza je znanosti i turizma i u tu svrhu uredit će se dvije stare kamene kuće. Za prezentacijski dio i mali kampus.

- Gdje će 6 studenata, zajedno s profesorima, moći raditi znanstveno-istraživačke radove na temu koralja, podmorja, ali i općenito - i valorizacije i zaštite priobalja, rekao je Petar Mišura, pročelnik Odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika.

- Sam projekt inducira nova radna mjesta, a da ne govorimo o onim koncentričnim krugovima, naravno da očekujemo nove sadržaje na samom otoku, stimulacija samom turizmu, odnosno, gosti, domicilni, dobronamjernici će imati razloga biti i doći na Zlarin, rekao je Željko Burić, gradonačelnik Grada Šibenika.

Upoznati otok i njegovu vrijednu baštinu vezanu uz izlov i preradu koralja.

- Imamo jako, jako bogatu kulturnu i tradicijsku baštinu i ovaj jedan centar bi trebao sve to zajedno povezati, prikazati, valorizirati našu baštinu i evo proširiti našu turističku ponudu mjesta, baziranu na jednom kulturnom turizmu, dodala je Gregov.

Čim se vrijedna muzejska građa izmjesti na alternativnu lokaciju, u prostor tik do ureda Turističke zajednice, i strojevi stignu na otok - počinju radovi. Sve bi trebalo biti gotovo za 2 godine.