U vrtićima se tek očekuje masovniji povratak

Za razliku od učenika nižih razreda, od kojih se velika većina vratila u školske klupe, u dječjim vrtićima ne bilježe masovniji povratak. Više od polovine upisane djece ostalo je kod kuće.

Red ispred vrtića - ujutro i poslijepodne. Preko praga prelaze samo dječja stopala. 

- Doslovno vam djecu pošalju van, gotove, spremne, vi ih preuzmete za ruku i to je to. Što se tog tiče stvarno smo jako zadovoljni, kaže Ivan Šimunović iz Osijeka.

Zadovoljni su i mališani. Umjesto bezbroj pitanja, roditelji slušaju dojmove.

- Mi smo bili na moru cijelo vrijeme. Ali zadnja dva tjedna već je bilo kritično. Kad će vidjeti prijatelje, kad će seke krenuti u školu?, kaže Iva Milković iz Zagreba.

U vrtiće se vratilo između 30 i 40 posto djece. Uvjeti za održavanje socijalne distance - idealni... Kada bi to u vrtićima bilo moguće.

- Otvorene su 4 skupine. U njima imamo od 10 do 15 djece. Dakle ukupno 41 dijete tako da za sada gužve nema, kaže ravnateljica Dječjih vrtića u Osijeku Marija Štambuk Čabaj.

- Taj fizički kontakt se neće moći spriječiti zbog dobi i da se na njega računa kao na jednu dozu rizika na koju smo spremni i na koju su roditelji spremni, smatra Lidija Redžepović, ravnateljica DV-a Trešnjevka u Zagrebu.

Lijepo vrijeme ide im u prilog. Veći izazov bit će sljedeći tjedan kada se očekuje više djece. Nakon duljeg izbivanja, treba ih dobro pripremiti za povratak.

- I smiriti ih, utješiti ih, da zapravo dolaze u sigurnu sredinu u kojoj će se dobro osjećati kao što su imali mogućnost i prije, ističe Tamara Moguljak, montesorri odgajateljica DV Trešnjevka u Zagrebu.

A na češće pranje ruku i svakodnevno mjerenje temperature svi su se, čini se, brzo naviknuli.