Bućanova balerina na glavi Andyja Warhola

Samostalna izložba ‘Havanezer’, otvorena u Domu hrvatskih likovnih umjetnika (HDLU) sa 70-ak radova, rezultat je fotografskog istraživanja tijekom kojega je Bućan u godinu dana napravio oko 17 tisuća fotografija.

Boris Bućan jedan je od naših najuspješnijih slikara koji je odigrao ključnu ulogu u hrvatskom grafičkom dizajnu. Prvi je hrvatski umjetnik kojemu su se tri djela našla u stalnom postavu jednog od najvažnijih svjetskih muzeja, njujorške MoMA-e.

Neumorni inovator Bućan i dalje privlači - o tomu najbolje govori mnoštvo okupljeno na otvorenju. Sada je uz pomoć mobitela odlučio na svoj poznati apstraktni način pristupiti portretiranju. Posjetitelji su bili pomalo zatečeni, ali ne i šokirani.
Nikolu Teslu Bućan, naime, prepoznaje na papirnatim maramicama, a na fotografiji njegova psa Oskara vidi prizor balerine koja pleše na glavi Andyja Warhola.

Sam autor zbog pandemije nije došao na otvorenje, ali je stao pred kameru Vijesti iz kulture: Ti su se ljudi počeli pojavljivati oko mene – na krpama, po cvijeću, po mom Oskaru… Eto, tako se može doći do portreta koji mora biti drugačiji jer ne može se raditi na iskustvima renesansnog portreta i 19. stoljeća, napomenuo je Boris Bućan.

Bućanovi se radovi nalaze u najistaknutijim svjetskim muzejima, galerijama i institucijama. Dobitnik je niza najvećih domaćih i svjetskih nagrada i priznanja.

Izložba ostaje otvorena do 5. srpnja.