EPK: Malverzacije u tvrtki Rijeka 2020?

Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela iz domene gospodarskog kriminaliteta, policija je podignula kaznenu prijavu protiv šestero zaposlenika tvrtke Rijeka 2020, koja upravlja projektom Europske prijestolnice kulture.

Sumnjiči ih se da su kao članovi stručnog povjerenstva u postupku javne nabave izabrali stranu tvrtku iako nije ispunjavala tražene uvjete te je trebala biti isključena iz postupka javne nabave, čime su počinili kazneno djelo nezakonitog pogodovanja.

Riječ je o poslu najma pozornice s krovom i audiovizualne opreme za program otvorenja Europske prijestolnice kulture, vrijednom više od milijun i pol kuna. U postupku javne nabave posao pripao je novosadskom Studiju Berar, a sada se šestorka koja je tako odlučila tereti za nezakonito pogodovanje toj tvrtki.

- To nije ni prva, ni zadnja kaznena prijava. Postupak ima svoju proceduru, a kaznena prijava ne prejudicira nečiju krivnju. Nažalost, i sam sam živio jedno vrijeme pod teretom kaznene prijave koja je nakon toga bila odbačena, istaknuo je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

Obersnel ne vidi elemente za kaznenu prijavu s obzirom na to da je cijeli postupak javne nabave proveden upravo onako kako je to tražila državna komisija za kontrolu javne nabave.

Direktorica tvrtke 'Rijeka 2020' Emina Višnić iznenađena je prijavom zbog sumnje da su članovi povjerenstva pogodovali.

- Mogu apsolutno tvrditi da u tvrtki Rijeka 2020 nije bilo financijskih malverzacija. U svakom postupku javne nabave traži se ekonomski najpovoljnija ponuda, za to se propisuju javni kriteriji, naše povjerenstvo je postupilo sukladno tim kriterijima, rekla je Višnić.Upitana da komentira slučaja ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek odgovorila je da nema nikakva saznanja o tomu te da se za sva pitanja treba obratiti Gradu Rijeci i tvrtki koja upravlja projektom EPK jer je projekt tako organiziran da je Grad Rijeka potpuno autonoman u osmišljavanju i provedbi programa.

- Republika Hrvatska se obvezala, kao i svaka druga država, na određeni postotak financiranja, bez obzira na to koji je grad ponio tu titulu, a nakon što program bude završen, on prolazi kompletnu reviziju sukladno europskim pravilima i onda ćemo i mi dobiti te rezultate, kazala je ministrica Obuljen Koržinek.

Dio gradske oporbe sumnja kako je na članove povjerenstva vršen pritisak da odaberu spomenutu tvrtku.

- Ako se to potvrdi, onda ne tražimo samo ostavku Emine Višnić kao direktorice što tražimo odmah i sada, nego tražimo i ostavku pročelnika za kulturu Ivana Šarara i gradonačelnika Vojka Obersnela, poručio je Bojan Kurelić iz Akcije mladih.

Program EPK, tvrde u Rijeci 2020, ide dalje. U manjem opsegu i s manje novca, ali i s novim problemom koji je bacio još jednu mrlju na najveći hrvatski projekt u kulturi.

Pogledajte reportažu iz Vijesti iz kulture: