Ministarstvo kulture: Nove mjere za pomoć kulturnom sektoru

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek predstavila je niz mjera koje su donesene tijekom korona krize, a kojima se pomagalo kulturnom sektoru i umjetnicima. Najavljen je i novi paket mjera.

- Javni poziv za poticanje poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama
- Javni poziv za dodjelu namjenskih sredstava umjetničkim strukovnim udrugama
- Trajni poziv 'Umjetnost i kultura online'

Osim što je bez odgode isplaćeno 80% godišnjih programskih sredstava, Ministarstvo je osiguralo dodatnih 25 milijuna kuna iz Europskog socijalnog fonda za novi natječaj Umjetnost i kultura online.

- On će omogućiti financiranje aktivnosti online i honoriranje umjetnika koji nisu mogli ili neće moći neko dulje vrijeme doprijeti do svoje publike, pojasnila je ministrica.

Naknade su isplaćene i svim samostalnim umjetnicima, a dodatna sredstva osigurana su i za dofinanciranje filmova, kao i fleksibinost u financiranju velikim festivalima i manifestacijama.

- Išli smo tom logikom da što više sredstava uputimo korisnicima, a onda da kroz jedan fleksibilniji način upravljanja tim sredstvima omogućimo da ih angažiraju za troškove hrvatskih umjetnika, istaknula je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek.

Stiže i novi paket mjera

Nakon niza mjera koje je Ministarstvo kulture usvojilo kako bi u razdoblju obustave kulturnih aktivnosti maksimalno zaštitilo svoj sektor, ministrica Nina Obuljen Koržinek najavila je i novi paket mjera poticaja i revitalizacije kreativne proizvodnje.

Na brifingu u Ministarstvu kulture, ministrica je predstavila strategiju izlaska iz krize čiji je cilj poticanje proizvodnje i distribucije kulturnih i umjetničkih sadržaja te ponovno pokretanje kulturnih aktivnosti nakon popuštanja restrikcija, s posebnim naglaskom na angažman hrvatskih umjetnika i kulturnih djelatnika koji su u krizi ostali bez prihoda.

- Zbog povoljne epidemiološke situacije u Hrvatskoj, mi smo jedna od prvih europskih država koje su počele otvarati svoj kulturni sektor. Ta prilagodba novim okolnostima dovodi nas u neku situaciju promišljanja kako će se taj kulturni život sada dalje odvijati s obzirom na povećane troškove, smanjena sredstva i manju mogućnost prihodovanja od ulaznica, kazala je Obuljen Koržinek.

Najavila je i Javni poziv za poticanje poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama za 2020. godinu, koji će biti raspisan danas, a koji je, kako je napomenula, u novonastalim okolnostima posebno usmjeren na omogućavanje sufinanciranja aktivnosti prilagodbe svima onima koji djeluju u području kulture s obzirom na skuplje produkcijske troškove.

Pozivom su obuhvaćena područja izvedbenih umjetnosti, književno-nakladničke i knjižarske djelatnosti, vizualne umjetnosti i audiovizualne djelatnosti, a ukupni iznos sredstava je 8 milijuna kuna.

Kreditiranje poduzetnika u kulturi

Ministarstvo također radi na pripremi programa kreditiranja poduzetnika u kulturi i kreativnim industrijama kroz Program dodjele državnih potpora i osiguranje sufinanciranja niskokamatnih kredita za ponovno pokretanje proizvodnje.

Kao još jednu važnu mjeru o kojoj se raspravlja, ministrica je napomenula kako je u tijeku i rasprava o mogućim produljenim mjerama potpore za one djelatnosti koje se ne mogu pokrenuti dok se ne ukinu sva ograničenja, a tiču se prvenstveno izvedbenih umjetnosti i kinoprikazivačke djelatnosti.

Također, napomenula je Obuljen Koržinek, u tijeku su i konzultacije s organizatorima manifestacija i festivala, kao i svim ostalim korisnicima potpora Ministarstva kulture, ‘kako bi se oni programi koji se nisu mogli realizirati ili nisu mogli u vremenu ili opsegu u kojem su odobreni - sad mogli početi koristiti’.

- Tu naglasak, naravno, stavljamo na angažman hrvatskih umjetnika, tako da će svi veliki festivali i manifestacije ove godine iskoristiti odobrena sredstva Ministarstva kulture da bi angažirali sve one umjetnike koji zbog ove situacije nisu mogli raditi. Nama je cilj da se što više sredstava u ovim prvim mjesecima uloži na način da se pokrenu kulturna događanja i da što više ljudi može početi nastupati, djelovati, imati neke honorare, poručila je Obuljen Koržinek.