Rijetki primjerci hrvatske medaljerske baštine

I dalje oprezno, no zato uistinu jedinstvenom i vrijednom izložbom svoja vrata posjetiteljima otvorio je i Gradski muzej Požege. Projekt je ostvaren u suradnji s osječkim Muzejom likovnih umjetnosti.

Požežanima
je u čak tri cjeline predstavljen izbor vrhunskih primjeraka hrvatske medaljerske baštine te recentnog umjetničkog medaljerstva i male plastike.

Već prvi pogled na ove iznimne kiparske minijature, nikoga ne ostavlja ravnodušnim. Zbog visoke umjetničke razine i originalnosti izvedbe baš se hrvatsko suvremeno medaljerstvo smatra jednim od najsloženijih i najuzbudljivijih u svjetskim razmjerima.

- Posudbom ovog tipa izložbi, nama je cilj približiti suvremenu hrvatsku umjetnost građanima i zadovoljiti različite ukuse naših posjetitelja i na taj način pratiti suvremena kretanja, kaže ravnateljica Gradskog muzeja Požege Mirela Pavičić Hein.

Svaka od tri cjeline se, naravno na svoj način, bavi malom plastikom i medaljom kao likovnim fenomenom i formom. Tako je svojevrsna izložba u izložbi, izbor iz opusa suvremenog akademskog kipara Luke Petrinjaka.

- Riječ je o medaljama koje ne samo da dobro izgledaju, nego i dobro zvuče. Tema njegovih radova je, naime, glazba, točnije instrumenti na kojima se ona proizvodi. Ovdje je riječ o medaljama koje to nisu u klasičnom smislu, napominje kustosica Gradskog muzeja Požege Ljiljana Marić.

Napravljene su u spoju medalje, taktila i male plastike. Ili prevedeno na rječnik suvremenog medaljerstva - hibridna ili transmedijalna medalja. Ovaj put predstavljena trideset i jednom Petrinjakovom kiparskom minijaturom.

Uz radove drugih autora, dio su selekcije nacionalnog triennala medaljerstva i male plastike 'Memorijala Ive Kerdića'. I za kraj - svi oni koji ne mogu doći pogledati izložbu, mogu to učiniti virtualno, putem društvenih mreža i YouTube kanala.