Obnova rodne kuće Ede Murtića

Zbog korona virusa na ovogodišnjim 10. danima Ede Murtića ove godine nije održana radionica studenata Akademije likovnih umjetnosti. No, velikog su se, svjetski poznatog umjetnika i akademika Ede Murtića prisjetili okupljeni ispred njegove rodne kuće u Velikoj Pisanici.

U kući koja je izgrađena prije 99 godina, prije isto toliko godina rođen je svjetski poznati slikar Edo Murtić. Prisjetilo ga se izaslanstvo Akademije likovnih umjetnosti i drugi gosti odavši počast velikanu hrvatske umjetnosti polaganjem vijenca.

- Murtić je primarno baštinik velike europske slikarske tradicije, a u hrvatskom slikarstvu unio je u svom rukopisu one novosti koje s gestualnim  i apstraktnim ekspresionizmom promovirao, rekao je likovni i književni kritičar Milan Bešlić.

Iza Ede Murtića je 150 samostalnih i 300 skupnih izložbi po svim kontinentima , a njegova djela krase privatne i javne galerije i kolekcije po cijelome svijetu. Svjetski poznati slikar i grafičar bavio se i kazališnom scenografijom , a poznat je i po svojim muralima i mozaicima.

Općina Velika Pisanica želi urediti prostor koji će podsjećati na umjetnikovo rodno mjesto. Suradnjom nekoliko institucija, iduće godine na 100. godišnjicu rođenja Ede Murtića priprema se otvorenje velike retrospektivne izložbe umjetnikovih djela u Zagrebu.