Varaždin: Trg tradicijskih obrta u novom ruhu

Varaždinskom povijesnom jezgrom u ovo su se doba godine slijevale rijeke domaćih i stranih turista. Nezaobilazno odredište bio je i Trg tradicijskih obrta, s ponudom najboljeg od proizvoda domaćih obrtnika. U iščekivanju gostiju, ne odmaraju. Jedinstveni je trg zasjao u novom ruhu.

Kovač, pčelar i klobučar, odavno su već udomaćeni na Trgu tradicijskih obrta. Nakon pet mjeseci odmora, što zbog strogih mjera epidemije, što radova na obnovi, rade u novim kućicama.

- Lijepo, lijepo se vidi, sve je novo, svježe. Pa onda se nadam da bude tako, da će se i prodavati nešto, kaže Damir Herceg, klobučar.

Turistička zajednica Grada raspisala je natječaj za nove obrtnike, pa su ponudu dopunili obućar i keramičarka.

- Godinama već sudjelujem na Špancir festu i na Adventu, općenito u Varaždinu na mnogim događajima. I kad sam vidjela da je natječaj, odlučila sam se javiti, objašnjava Fedra Pavelić, Art keramika.

Kućice iz 2002. godine, omiljeno je odredište stotina tisuća turista, protekle su dvije godine već vapile za obnovom.

- Mi smo od samih početaka uključili struku, isto tako i korisnike. Društva arhitekata Vž bilo je provoditelj ovog natječaja, oni su napravili i natječajni elaborat, ističe Jelena Toth, direktorica TZ-a Grada Varaždina.

Peteročlani je ocjenjivački sud za izgled trga i multifunkcionalnih kućica odabrao rad međunarodnog tima arhitekata.

- Kroz svoju jednostavnost, prilagodljivost je pokazalo kao nekako najbolje rješenje za ovu lokaciju. Ono ima jednu  razinu otvorenosti za sve što treba ovaj trg primiti u budućnosti, govori Lea Pelivan, predsjednica Ocjenjivačkog suda. 

Ovo je tek prva faza kompletne obnove pitoresknog trga, koja će koštati Grad 400 tisuća kuna plus PDV.

- Ne treba se držati tradicije strogo, nego je treba uvijek iznova obnavljati. Mislim da je ovo jedan način da imamo novi pomak u prostoru, u gradu Varaždinu, smatra Ivan Čehok, varaždinski gradonačelnik.

Za koji tjedan osvanut će tende za zaštitu od kiše i sunca. Na jesen stižu nova stabla i zelenilo, potom središnje mjesto prezentacije te rasvjeta. Na radost Varaždinaca, a polako, vjeruju i sve više uobičajenih turista.