Kako su franjevci gradili crkve

U izdanju Arheološkog muzeja Istre i Instituta za razvoj i međunarodne odnose iz Zagreba, objavljena je monografija ‘Arhitektura franjevačkih crkava u Istri i na otocima Kvarnerskog zaljeva do kraja 16. stoljeća’, autora povjesničara umjetnosti Damira Demonje.

Franjevački red javlja se u 13. stoljeću i on kao takav se počinje širiti iz matice, iz srednje Italije, Umbrije i Toskane.

- Širi se i kod nas. Predmet mojeg istraživanja je bila hrvatska obala. Obala, otoci i zaleđe, kaže Damir Demonja.

Franjevci su bili propovjednički red, njihova je zadaća bila širiti nauk vjere i školovati puk. Iz veličine crkava danas čitamo društveni i demografski status sredina u kojima su građene. Riječ je o velikim, impresivnim građevinama, izgrađenima u stilu gotike.

- Franjevci su nosioci gotike. Oni ju šire i ta se gotika vidi kroz arhitekturu. Koristi bogate profile prozora, portala, dodaje Demonja.

Unatoč prividnoj sličnosti istraženih 11 franjevačkih crkava, autor pronalazi i uspostavlja klasifikaciju; tri tipa koja se razlikuju po svodovima i načinu zidanja apsida.

Ova stručna monografija koja je izniknula iz doktorske disertacije autora, donosi u kataloškoj formi detaljne opise objekata te je opremljena engleskim prijevodom.

Monografija je početak i dobra podloga za daljnja istraživanja, usporedbe i međunarodne istraživačke suradnje, te poticaj turističkim djelatnicima za razvoj posebnih oblika turizma, vjerskog i kulturnog. 

Pogledajte reportažu iz emisije Dobro jutro, Hrvatska: