Kapsula Crew Dragon uspješno se odvojila od rakete Falcon 9

Privatna kompanija milijardera Elona Muska lansirala je s Floride dvojicu američkih astronauta u orbitu. To je prvo polijetanje Amerikanaca s američkog tla u zadnjih devet godina.
Zbog olujnog nevremena u blizini svemirskog centra Kennedy u Cape Canaveralu, lansiranje je u srijedu odgođeno 17 minuta prije leta.

Raketa Falcon 9 poletjela je u 15.22 po lokalnom vremenu (21.22 po hrvatskom vremenu). Kapsula Crew Dragon uspješno se odvojila od rakete Falcon 9  u 15.36 po lokalnom vremenu.

Astronauti Doug Hurley i Bob Behnken putovat će 19 sati do Međunarodne svemirske postaje u novoj kapsuli Crew Dragon.

Krenuli su s iste platforme s koje je 2011. u svemir otišao posljednji NASA-in shuttle kojim je upravljao Hurley.

Uspješna misija bila bi ostvarenje glavnog cilja NASA-e kako ga je formulirao šef agencije Jim Bridenstine, ponovno slanje u svemir "američkih astronauta na američkoj raketi s američkog tla".

Američki astronauti su u posljednjih devet godina kretali u orbitu na ruskoj raketi Sojuz.

Za Muska bi to bio još jedan golemi uspjeh njegovih višekratnih raketa kojima želi letove učiniti jeftinijima i češćima. Bit će to i prvi put da Amerikance u svemir nose komercijalne svemirske letjelice, u vlasništvu privatnih kompanija koje njima i upravljaju.

NASA je posljednji put astronaute u nekoj novoj letjelici lansirala prije 40 godina na početku programa shuttle.

Musk, Južnoafrikanac i high-tech mogul koji je bogatstvo stekao u Silikonskoj dolini, izvršni je direktor proizvođača električnih automobila i baterija Tesla.

Hurley (53) i Behnken (49) su zaposlenici NASA-e pod ugovorom sa SpaceX-om.

Na ISS-u bi trebali ostati nekoliko tjedana i pomagati posadi koja se već nalazi u tom svemirskom laboratoriju.