Velebit: U prirodu pušten i treći ris

Lijepo je vrijeme danas bilo na Velebitu, gdje je na predjelu Štirovače u prirodu pušten i treći ris. Riječ je o projektu kojim se želi osigurati opstanak te vrste na dinarskom području.

Sve je spremno, zasjeda je postavljena. Još se samo čeka glavna zvijezda.

0 -Samo mi je pokazala rep i guzu, rekao je Franjo Duplić.

-
Ovo je danas treći ris kojeg smo ispustili u Hrvatskoj ris se zove Pino i stigao je iz Slovačke, kazala je Ira Topličanec.

Populacija risa u dinarskom prostoru nastala je od 6 jedinki koje su se međusobno parile, no kako je njihov genski potencijal oslabio, sada se svojstva ovog predatora žele poboljšati.

- Donosimo neke nove gene iz nekakve zdrave populacije samo zato da bi se osiguralo postojanje risa na ovom području na dulje vrijeme, naglasio je Tomislav Gomerčić iz Zavoda za biologiju, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

Trenutačno je na Velebitu 10 jedinki. U projekt su se uključili i park prirode Velebit te nacionalni park Sjeverni Velebit.

- Naši Nadzornici u stvari već više godina sudjeluju u projektu sudjeluju u postavljanju kamera praćenju, skidanju podataka sa kamera bilježenju informacija, kazala je ravnateljica JU Park prirode Velebit Ana Brkljačić.

- Da nema ovih samookidajućih foto zamki to bi bilo puno manje ne bi toliko znali o risovima koliko danas znamo, rekao je čuvar u Parku prirode Velebit Josip Tomaić.

Projekt financiraju Europska unija, zagrebački Veterinarski fakultet i Fond za zaštitu okoliša uz mnogobrojne donatore koji su poduprli tu akciju.

- Samo je skakutala koliko je bila sretna, poručio je Franjo Duplić.