Pula: Otvoren amfiteatar

Oni kojima odgovara živost i gradska vreva, u ovo su doba godine znali biti gosti pulske Arene. No situacija s koronavirusom i to je promijenila, i sezonu u Areni učinila prilično neizvjesnom.

Ovakvu građevinu izrazito je komplicirano i očistiti, a kamoli isplanirati njezinu budućnost u ovako hirovitim vremenima. Brojke su najrječitije: u ovom tjednu prošle godine broj posjetitelja Arene kretao se oko 2300, sada nije dosegnuo ni 30.

- Ova godina će zaista biti jedna sezona koja je specifična, pitanje je što ćemo imati od kulturnog ljeta, kulturnih manifestacija u Areni, koliko će biti spektakula antika, na koji način će bit organiziran pulski filmski festival. Da li će bit koncerata, ako bude koncerata kakvi će oni u stvari biti, kazao je ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo.

Uz postojeće epidemiološke mjere, gdje distanca među ljudima u publici mora biti metar i pol, u Areni ima svega 820 mjesta. No, mjere se mijenjaju.

- Jedini problem koji može biti kod toga, čak i da mjere popuste, je pitanje vremena. Znači, čak i ako mjere popuste krajem 6, ili početkom 7 mjeseca više nitko nema vremena za organizirati jednu kvalitetnu promidžbu i jedan kivalitetan koncert, očekujući jedan kvalitetan feedback, naglasio je Komšo.

Arheološki muzej ipak ne odustaje od svojih već tradicionalnih gladijatorskih borbi. Ako treba, organizirat će ih s manjim brojem gladijatora, i reduciranim tribinama. No, pitanje je što će biti s velikim koncertima, i komercijalnim projektima. A novac koji oni donose nije zanemariv: lani je u ovo vrijeme u blagajni Arene dnevno bilo 100 000 kuna, a sada je taj iznos spao na svega tisuću.

Veliki projekti Arheološkog muzeja, rekonstrukcija matične zgrade i obnova malog rimskog kazališta, usporeni su, a neki će biti i odgođeni. U ovom je trenutku prioritet održavanje, i poslovi nužni za nastavak funkcioniranja i sustava, i spomenika.