Hoće li ovoga ljeta biti zabave na plaži Zrće?

Umjesto "partijanera" koji su upravo trebali "okupirati" popularnu plažu Zrće, klubovi su zatvoreni, a na ulazima na plažu postavljeni su lanci. I dok smo lani u ovo doba svjedočili stotinama rasplesanih mladih Europljana, pod naletima bure još jedino se na otoku sreće njišu dvije palme.

U Novalju stižemo prijepodne, nakon ugodne vožnje bez kolona i zastoja. Sat parkiranja u centru grada, uz more, je pet kuna. Parkirana su vozila domaćih ili slovenskih tablica. Sjedamo na prvu jutarnju kavu, koja stoji pristojnih osam kuna. Uglavnom se čuje lokalni dijalekt, a tu i tamo primijetimo da ima i naših sugrađana iz unutrašnjosti Hrvatske. Lani u ovo doba održavao se Zrće Spring Break Europe Festival, a rivom i ulicama lijeno su šetali mladi Europljani, još mamurni od noćne zabave i crveni od jakog proljetnog sunca. Nekima u Novalji ni najmanje ne nedostaju.

– Reći ću Vam da sam oduševljena. Ne živim od turizma. Mislim da je zgodno da svi pogledamo da se može bez tog Zrća i da postoje i drugi aspekti otoka i našega mjesta koje možemo plasirati i privući drugu klijentelu, kaže nam jedna mještanka. S njom se vjerojatno ne bi složio stariji sugrađanin, kojega prekidamo u igri s unučicom. On se nada, da će umjesto mladih sa sjevera Europe, koji otvaraju sezonu na Zrću, bar dio kapaciteta popuniti domaći gosti i Slovenci. – Uložilo se puno novca. I moje kćerke su isto uložile. Ne znamo što će biti, nadamo se da ipak hoće nešto. Lani smo, primjerice, bili puni. U svibnju smo apartmane iznajmljivali za 120 eura, a u špici da i ne govorim. A sada čujem da su neki spremni spustiti cijene na 3-40 eura, ali ni to nije u redu, kaže nam Novaljac.

Upravo bi apartmani mogli imati najviši pad broja gostiju. U autokamp Straško, te neke otvorene hotele ovaj je tjedan stiglo oko 470 turista - Nijemaca, Slovenaca i Austrijanaca. No to je neusporedivo s lanjskih 1600 gostiju potkraj svibnja, kaže direktorica Turističke zajednice Marina Šćiran Rizner. – Naravno da je pad neusporediv i da je to ono na što se svi spremamo cijelo ovo vrijeme. Od prošlogodišnjih ostvarenih oko milijun i sedamsto tisuća noćenja, ako uspijemo ostvariti 25-30 posto bit ćemo, "zadovoljni", kaže direktorica TZ-a Novalje.

A ovo je trebala biti rekordna godina za Novalju, no svi festivali su otkazani. No, klubovi na popularnoj plaži ipak će raditi. – Možda je to prigoda za domaće goste, koji proteklih godina nisu bili u prilici ljetovati i zabaviti se na Zrću. Sada imamo najviše upita domaćih gostiju, kako organiziranih grupa tako i onih koji bi došli na maturalac. Baš smo se ovih dana i našalili kako bi trebalo napraviti "retro" večer za sve nas koji smo stvarali to Zrće i dolazili prije 15-20 godina, dodaje Šćiran Rizner.

Baš su domaći gosti početkom novoga tisućljeća otkrili Zrće kao buduće party – odredište. Jedan od "pionira" zabave na plaži je i poznati turistički poduzetnik na Pagu, Boris Šuljić, čiji je noćni klub prvi proslavio Zrće kao destinaciju ljetne zabave za mlade. – Zrće će raditi i ove godine u smanjenom formatu, naravno da neće biti onih velikih gostovanja, otkazani su svi festivali. Radit će gotovo svi klubovi od početka srpnja, pratimo epidemiološke mjere i odluke Stožera, aktivno sudjelujemo kroz rad Glasa poduzetnika u jednom dijelu kao sektor za "evente" i vjenčanja, te predlažemo popuštanje mjera što se tiče broja ljudi na open-air mjestima kakvo je Zrće i slično. Da, bit će to retro možda za nas koji smo malo stariji, ali ne za one generacije koje to žele konzumirati pa makar i u ovako smanjenom opsegu, dodaje Šuljić.

No, on je davno shvatio da uz zabavu, gostima bolje platežne moći treba pružiti i gastro-eno doživljaj. Restoran njegova hotela odnedavno nosi i Michelinovu zvjezdicu. – Otvorili smo nedavno, nakon "korone", točnije od 15. ovoga mjeseca i popunjeni smo izvrsno. Naši vikendi, kako restorana tako i hotela, unaprijed su popunjeni i to je na neki način potvrda da se ulaganje u kvalitetu i inzistiranje na izvrsnosti isplati, kaže nam poznati hrvatski turistički djelatnik. A proteklih godina osim domaćih i susjeda Slovenaca, tu su kvalitetu prepoznali i gosti iz čitave Europe, Sjedinjenih Država, Dalekoga istoka i drugih dijelova svijeta.

Upravo lokalna gastronomija može u ovo "postkorona" vrijeme biti mamac za neku drugu klijentelu, dodaje direktorica Turističke zajednice. - I ne samo to. Novalja ima izvrsnu ponudu adrenalinskoga turizma, tu su naši tisućljetni Lunjski maslinici, skrivene plaže, napominje Šćiran Rizner. A tijekom dvotjednog odmora u Hrvatskoj to bi mogli otkriti i motociklisti iz njemačke savezne pokrajine Donje Saske koje srećemo upravo u Lunu. U Hrvatskoj barem dvaput godišnje ljetuju na susjednom Rabu. Na Pagu su prvi put i ne znaju da su na jednoj od popularnijih "party destinacija" u Europi. No to ih ionako, kažu, ne zanima. Njima je do sasvim drukčije avanture i jedva su dočekali otvaranje hrvatske granice za turiste. - Za nas ne postoji "doba korone". U našem okrugu na sjeveru Njemačke nije bilo zaraze. A i kod vas se smirilo. Zato ponovno dolazimo u kolovozu, ali tada ćemo unajmiti brodove i ploviti, kaže nam Volker. Možda će brodom ipak lakše pronaći paške plaže skrivene ispod "mjesečeva" krajolika, do kojih se ionako može samo "ovčjim" stazama.