Podrumi puni vina

Posljednja nedjelja u svibnju u Istri je proteklih godina bila rezervirana za ljubitelje dobrog vina. Dani otvorenih vinskih podruma privukli bi tisuće gostiju iz zemlje i inozemstva. Nažalost, epidemija je i to ove godine promijenila. Stala je i prodaja vina pa bi mnogi vinari iduću berbu mogli dočekati punih bačava.

Ovako je to izgledalo prijašnjih godina; puni podrumi, vino i fešta...

Ove godine bez organiziranih posjeta. U ovoj su vinariji odgođene sve degustacije za lipanj. Prodaja je stala, vino je u bačvama...Gubitak oko milijun kuna.

- Nažalost da i to će nam se kroz čitavu godinu i iduće proljeće vuć za nama jer je to za našu vinariju nenadoknadivo trenutačno, rekao je vinar iz Motovuna Klaudio Tomaz.

S prodajom jednog od najboljih cabernet sauvignona na svijetu ne treba žuriti. To vino može stajati. No većinu bi trebalo što prije plasirati.

- Nešto što se malo prodalo je bilo naši klijenti što bi naručili pa smo im poslali vina ali van toga. Izgubili smo cijelu ovu predsezonu koja inače bude dosta jaka tako da se nadamo da će nešto biti od sezone, naglasio je vinar iz Višnjana Mateo Poletti.

U Istri je oko 130 vinara s godišnjom proizvodnjom od oko 260 tisuća hektolitara vina. Najveći se dio proda restoranima. Bili su zatvoreni pa je i prodaja vina pala za 80%. Ne pokrene li se uskoro nešto,  berbu će dočekati punih bačava.

- Dolazi nam pomoć sa strane ministarstva poljoprivrede. Dakle, ili će to biti riječ o destilaciji ili o pomoći pri skladištenju vina ili u kombinaciji, kazao je predsjednik udruge Vinistra Nikola Benvenuti.

Potpora bi bila 5 kuna po litri. To zasigurno vinare neće spasiti, ali će im pomoći da lakše prebrode ovo teško razdoblje.