Crew Dragon uspješno se spojio na svemirsku postaju

Kapsula Crew Dragon privatne tvrtke SpaceX-a u nedjelju je bez teškoća pristala na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) nekoliko minuta prije nego je bilo planirano, s dvojicom NASA-inih astronauta u njoj, što je iznimno važna etapa te povijesne misije.

NASA-ini astronauti Bob Behnken i Doug Hurley ručno su pilotirali svemirskim brodom privatnika Elona Muska i uspješno ga spojili na međunarodnu svemirsku stanicu.Prvi put nakon umirovljenja Space Shuttlea, završena je povijesna vožnja i otvoreno je novo poglavlje u ljudskom istraživanju svemira.

Vlasnik tvrtke Space X -  fizičar, poduzetnik-inovator i jedan od najbogatijih ljudi na planetu, na vrhuncu svoje dosadašnje karijere ostao je oprezan:

- Još se moraju vratiti na Zemlju, a povratak je u nekim situacijama teži pothvat od lansiranja. Stoga još ne želimo proglasiti pobjedu, ističe Musk.

Lansiranju je nazočio i američki predsjednik. Povijesni pothvat javno-privatnog partnerstva događa se simultano s najmasovnijim prosvjedima u novijoj američkoj povijesti.

- Postigli smo da nam svijet zavidi. Uskoro ćemo sletjeti na Mars i imati najjače oružje koje je povijest mogla zamisliti. Vidio sam nacrte i nisam ni sam mogao vjerovati. Sjedinjene Države ponovno su stekle prestiž svjetskog lidera. Ne možeš biti broj jedan na Zemlji, ako si broj dva u svemiru, poručio je Donald  Trump.

Astronauti će na Međunarodnoj postaji boraviti između šest tjedana i tri mjeseca. U novoj eri koja se najavljuje, privatne tvrtke pozvane su razvijati ponudu turističkih letova u nižoj Zemljinoj orbiti. Privatnim brodovima upravljali bi NASA-ini astronauti. Za nacionalnu svemirsku agenciju to bi trebala biti dodatna financijska injekcija za istraživanje udaljenjijih dijelova svemira.