Tradicionalna biciklijada Baranjom

Da je Baranja danas mnogo više od prepoznatljive gastronomske destinacije uvjerilo se stotinjak rekreativaca koji su se u Dražu okupili na tradicionalnoj biciklijadi. Iako na ruti koja ih je vodila kroz prostrane ravnice, šume i baranjske surduke, nisu vidjeli jelene, prigoda za divljenje nije nedostajalo.

Tmurno nebo i jak vjetar mnoge bi odvratili od planova da voze bicikl, ali ne i  skupinu entuzijasta koji su jedva dočekali povod za odlazak u prirodu. 

Dvije rute od 25 i 50 kilometara za iskusne su bicikliste samo laganiji trening. Antun Tomašević na start u Dražu biciklom se dovezao iz 50-ak kilometara udaljenog Čepina.

- Malo više vozim, uglavnom, odvezem pet, šest tisuća kilometara godišnje, to mi je neki prosjek, govori Antun Tomašević, Čepin.

Na biciklijadi "Deer & Bike" najmanje se vozi asfaltom, jer se pravi gušt krije u istraživanju šumskih puteva i sporednih cesta. Tada vam, kažu, ne pada teško ni činjenica što su jeleni bili daleko od očiju. 

Zbog opuštenog ozračja, ali i pomno osmišljenih dionica mnogi se već četvrtu godinu vraćaju na baranjsku proljetnu biciklijadu. 

- Idemo podunavskim šumama, izbijamo na Dunav, zatim obilazimo spomenik Batinske bitke, najveće bitke u Drugom svjetskom ratu, kaže Mislav Matišić, predsjednik Udruge Karašicka Republika.

A dok biciklisti osvajaju vrhove baranjskih planina, na posljednjoj im se postaji priprema poseban lokalni specijalitet. 

- Planinski grah bi mi rekli, odnosno, grah, s domaćim rezancima, sa suhim mesom i očekujemo danas devedesetero ljudi, objašnjava Filip Golubov, OPG Golubov, Draž.

Baranja je i sjecište važnih europskih ciklo-pravaca, stoga je preporuka budućim gostima da u istraživanje prirodnih ljepota i gastro ponude, krenu na dva kotača.