Vezovi za barke u Neretvi

Da rijeka život znači dobro znaju stanovnici područja uz Malu Neretvu. I baš su zbog toga upozorili na nedostatke u postupku uređenja 9 kilometara obale.

Obale Male neretve od Opuzena preko Podgradine do Vlake veliko su gradilište.

- To je izuzetno značajan projekt preko 90 miljuna kuna, projekt za grad Opuzen i općinu Slivno, naglasio je načelnik općine Slivno Smiljan Mustapić.

Vrijedan projekt  ima svoje nedostatke jer na jednom dijelu Male Neretve ispred obiteljskih kuća nisu predviđena stubišta i vezovi za barke.

- Sad nakon 60 godina da ja ne mogu pristupit na vodu nego da me ogradi zidom, rekla je Ivo Popović iz Vlaka.

- Ne mogu doć na zemlju s traktorom bez čamca, ništa drugo, dodao je Javorko Bjeliš, Vlaka.

Mala neretva iznimno je prometna rijeka,osobito u sezoni poljoprivrednih radova . Stoga je  pokrenuta peticija za dodavnje u projekt  stubišta i privezišta ispred obiteljskih kuća.

- Mala neretva posebno nije ni Drava ni Sava, to jedna prometnica za potreba ovog naroda i suludo je bilo da nemamo privezišta ili  stepništa za obavljanje gospodarskih ajmo reć poljoprivrednih djelatnosti, rekao je predsjenik Građanske inicajative Podgradina- Vlaka Denis Šešelj.

- Znači nam život kao unazad  30-40 godina tako i dalje, na mnoga mjesta se ne može doć nego vodenim putem, dodao je Branko Popović, Vlaka.

Načelnik općine Slivno i gradonačelnik Opuzena uputili su zahtjev projektantu i investitoru za izmjenu  dijela projekta.

- Ovih dana smo ponovno stupili u kontakt s njima traženo je da dođu na lice mjesta da se utvrdi točno manjkavosti tog projekta i da se da se one isprave, poručio je Mustapić.

Svi očekuju ispravak projekta jer bez  pristupa rijeci za mnoge neretvanske poljoprivrednike nema ni egzistencije.